A térinformatikai képességekkel ismerkedtek a szakterületek

2014. szeptember 04. 19:55

A főigazgatóságon tartotta meg a térinformatikai fórumot szeptember 3-án a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Informatikai Főosztálya. A rendezvény célja az volt, hogy az iparbiztonsági, a polgári védelmi, a tűzoltósági, a hatósági, valamint az ingatlangazdálkodási szakterület munkatársai pontosan ismerjék, milyen lehetőségek segítik az általuk végzett tevékenységet.

Erre Tanka László tű. ezredes, informatikai főosztályvezető rögtön az eseményt megnyitó beszéde elején felhívta a figyelmet, majd szólt arról is, mennyire fontos a szakma és az informatikai szakterület közti folyamatos kommunikáció. Mint mondta, így használhatják ki a katasztrófavédelmi térinformatikai rendszer által kínált térinformatikai képességeket és az alkalmazásfejlesztési lehetőségeket.
 
A megbeszélés során az újszerű megoldási lehetőségeket ismertették egy-egy mintaalkalmazáson keresztül, valamennyi szakterület esetén ismert, térinformatikai elemzést igénylő problémákat dolgoztak fel. Konkrét térinformatikai megoldásokat ismerhettek meg a jelenlévők a földrajzi megjelenítésen és tájékozódáson túl például a veszélyességi övezetek térképi feldolgozásához, súly- és magasságkorlátozással paraméterezett kéklámpás útvonaltervezésekhez, valamint például lakossági adatok leválogatásához.
 
A mintaalkalmazásokon kívül bemutatták az új térinformatikai rendszerre átültetendő döntéstámogatási alkalmazás képességeit is. Az alkalmazásfejlesztések elkészítésében és bemutatásában His Imre tű. főhadnagy, fejlesztési osztályvezető, Czikoráné Balázs Erika tű. alezredes, Perge Kinga tű. főhadnagy és László Péter tű. főhadnagy vett részt.
 
A fórum rámutatott arra is, hogy a katasztrófavédelmi informatikai rendszerek döntéstámogató szerepének és biztonságának növelése című EKOP 1.1.10 projekt eredményeként kialakított új térinformatikai rendszer a fejlesztési lehetőségek széles tárházát kínálja. A már meglévő adatbázisokból és térinformatikai szolgáltatásokból, valamint a további fejlesztésekből modulárisan építkezve testreszabott szakterületi, vagy a tematikához igazított komplex, a szakterületek napi munkáját támogató alkalmazások készülhetnek.
 
A bemutatott alkalmazásokat a szakterületek kedvezően fogadták, azok kapcsán számos kérdést és javaslatot is megfogalmaztak, több ezek közül a további fejlesztések során akár meg is valósulhat.