Lakosságvédelmi kampányok és együttműködési tréningek a katasztrófavédelmi együttműködés erősítése érdekében

2017. május 03. 13:41

A tréningek és kampányok a lakosok és a helyi szereplők polgári védelmi felkészítésbe és tájékoztatásba történő bevonásával elősegítették a polgári védelem és a helyi szereplők közötti együttműködést.

A Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 Kapacitásfejlesztés és intézményközi együttműködési program keretében meghirdetett „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitás fejlesztése” című felhívásra a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága sikeres pályázatot nyújtott be. A 2017 áprilisában véget ért projekt célul tűzte ki a kapacitásbővítést, valamint az emberi erőforrás kezelés rendszerének fejlesztését a katasztrófavédelemben. A projekt konzorciumi tagok, a védelemben résztvevő hivatásos és civil szervezetek, valamint a lakosság közötti együttműködés erősítésével a helyi szintű katasztrófavédelmi beavatkozások hatékonyságának növelését tűzték ki célul.
Annak érdekében, hogy a projekt ezen egyik fontos pillére teljesülhessen, hatvanöt településen harminchárom helyi szintű együttműködési tréninget és negyvenkét helyi lakosságvédelmi rendezvényt, összesen hetvenöt foglalkozást tartottak meg.
A felkészítési kampány során csaknem háromezerhétszázan bővítették, illetve rendszerezték ismereteiket, segítve ezzel a jövőben bekövetkező haváriahelyzetek megelőzését és a felszámolás hatékonyságát.
A helyi szintű együttműködési tréningeken mintegy hétszáznegyvenen vettek részt. Ezen rendezvényeken tájékoztatók hangoztak el, párbeszéd alakult ki a különböző helyi szereplők közötti feladatmegosztásról, szerepvállalásukról, továbbá teendőikről veszélyhelyzet esetén.
A lakosságfelkészítési kampányok célja az volt, hogy a megjelentek részére információt nyújtsanak a veszélyhelyzetek megelőzéséről, a lakossági szerepvállalásról és a katasztrófavédelem munkájáról. A kampányok keretében történő veszélyhelyzeti felkészítéssel közel háromezer fiatalt értek el.

English version