Szélsőséges időjárási helyzet kezelésére készültek Drávaszabolcson

2017. május 02. 14:35

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltsége vízkár-elhárítási tevékenységre alapozott katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlat szervezett Drávaszabolcson a napokban.

A gyakorlat kiváló lehetőséget teremtett a települési szintű veszélyhelyzetek kezelésében érintett emberek felkészítésére és tréningezésére is. A vízkár-elhárítási és lakosságvédelmi feladatokba bevont helyi erők honvédelmi és polgári védelmi felkészítésben is részesültek, amelynek hátterét a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2009-2014 program adta.

A gyakorlat az érintettek értesítésével, riasztásával kezdődött, amelyet követően harmincnégyen jelentek meg a felkészítés helyszínén. Éles helyzetben ugyanilyen módon történik a védekezésben érintett tagok kiértesítése.

A feltételezett szituáció szerint, nagy mennyiségű csapadék hullott Baranya megye teljes területén, amelynek következtében Drávaszabolcs alacsonyabban fekvő területein elöntések alakultak ki. A helyi operatív csoportnak és a település önkéntes mentőszervezetének gondoskodnia kellett az elöntéssel érintett településrész kiürítéséről és az emberek ideiglenes elhelyezéséről. Emellett, pedig meg kellett szervezni a vízkár-elhárítási feladatok maradéktalan végrehajtását.

A gyakorlat megfelelő minősítéssel zárult.

English version

Forrás és kép: https://baranya.katasztrofavedelem.hu/23778/hirek/117321/szelsoseges-idojarasi-helyzet-kezelesere-keszultek-dravaszabolcson