Külsővédelmiterv-gyakorlatot tartottak Solton

2017. május 02. 12:34

A Bács Kiskun megyei Solt település önkormányzata adott helyszínt annak a gyakorlatnak, amelyen a résztvevők a településen esetlegesen bekövetkező, a lakosságot érintő ipari baleset következményeinek felszámolását és havária esetén szükséges együttes feladatvégrehajtást gyakorolták április 27-én.

A solti gyakorlaton a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erői, önkéntesek, polgárőrők, a polgármester és önkormányzati dolgozók, továbbá civil szervezetek képviselői, valamint egészségügyi és szociális dolgozók, továbbá helyi gazdálkodó szervezetek képviselői, összesen mintegy hatvanan vettek részt.
 
A komplex gyakorlat lehetővé tette, hogy a város vezetői, az érintett üzemek dolgozói, valamint a védekezésben résztvevő szervek, szervezetek felkészülhessenek egy esetlegesen bekövetkező baleset kárfelszámolási feladatainak ellátására. A gyakorlaton egyszerre több helyszínen és több társszerv bevonásával zajlottak az események.
A káresemény sikeres felszámolását az összehangolt, pontos feladatellátás tette lehetővé. Elsődleges feladat volt a telephelyen a veszélyes anyag lekötése, valamint az üzem dolgozóinak biztonságos helyre történő eljuttatása, valamint a közelben lévő közlekedési baleset felszámolása.
A másik helyszínen eközben megtörtént a veszélyeztetett lakosság tájékoztatásának megszervezése, a kimenekítés előkészítése, a befogadási helyek előkészítése, valamint a sérültek ellátásának biztosítása.
Lakosságvédelmi szempontból a gyakorlat elsődleges és kiemelt célja az volt, hogy a komplex gyakorlás keretében azon személyek gyakorolják a veszélyhelyzet kezelését, akik Solt településen várhatóan találkozhatnak hasonló helyzettel.
A rendezvény értékeléssel, tapasztalatok összegzésével zárult.
 
A Norvég Alap támogatásával, „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” elnevezésű projekt keretén belül valósultak meg azok a képzések, illetve gyakorlatok, amelyek a katasztrófavédelmi őrsök hatékonyságának növelésére, az előrejelzési rendszer kapacitásbővítésére és a humánerőforrás fejlesztésére irányultak.
A katasztrófavédelmi őrsök kialakítása, szervezetfejlesztése, és integrálásuk a meglévő intézményrendszerbe szükségessé tették az új állomány képzését és felkészítését.

English version