Norvég támogatásra épülő szakmai továbbképzés veszi ma kezdetét

2016. október 24. 11:52

Október utolsó hetében kezdődik az a norvég támogatással megvalósuló közös projekt, amelynek égisze alatt a katasztrófakezelés és a kárenyhítés intézményi hátterének fejlesztésére is sor kerül Magyarországon. „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” elnevezésű projekt 2017. április 30-ig tart.

A norvég támogatással megvalósuló nemzetközi projekt elsődleges célja, hogy még hatékonyabbá tegye a Magyarországon esetlegesen bekövetkező katasztrófahelyzeteknél beavatkozók és a katasztrófakezelésben, illetve kárenyhítésben résztvevők munkáját. Ennek érdekében az állomány magas színvonalú továbbképzéseken vesz részt, amelynek köszönhetően a szervezet átfogó megelőző tevékenysége is fejlődik. A norvég projekt ez irányú célkitűzéseinek megvalósításában a hatósági főigazgató-helyettesi szervezet két szakterülete, a veszélyes üzemek és a veszélyes szállítmányok főosztály érintett, a szakemberek szakmai továbbképzése a mai napon veszi kezdetét.
 
A nemzetközi projekt első, veszélyes árukkal kapcsolatos része a légi veszélyesáru-szállítás szabályait érintő IATA 6-os kategóriájú képzés, amelyre a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ péceli objektumában kerül sor október 24-28. között. A továbbképzésen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tizenegy szakembere és az oktatási központ egy tanára vesz részt. A mai napon kezdődő és egészen március végéig tartó program keretében összesen kilenc, a veszélyes áruk szállításával foglalkozó továbbképzést tartanak majd.
 
A veszélyes üzemekkel foglalkozó szakterület továbbképzésének célja, hogy a veszélyes üzemek engedélyezésével és ellenőrzésével foglalkozó megyei és kirendeltségi szakemberek részletes elméleti és gyakorlati ismeretekre tegyenek szert a DNV PhastRisk következmény- és kockázatelemző, döntéstámogató szoftver képességeivel és használatával kapcsolatban. A szoftvert alkalmazó állomány részére két turnusban, 2016 negyedik negyedévében és 2017 első negyedévében rendezik meg a háromhetes továbbképzéseket, amelyeken összesen hetven szakember vesz majd részt. A felkészítés elméleti és gyakorlati része kiterjed többek között a veszélyes tevékenységek azonosítására, a veszélyforrás-elemzési módszerek és eljárások alkalmazására, a következmény- és kockázatelemzés végrehajtására, a veszélyességi övezet kijelölésére, valamint a DNV PhastRisk szoftver teljes körű alkalmazási lehetőségeinek gyakorlására is.
 
A képzések végeztével a résztvevők írásbeli és szóbeli vizsgán adnak számot az elsajátított ismeretekről és a szoftver alkalmazásáról.  
További információk a projektről itt olvashatók.

English translation