Tanulmányút a fjordok országában

2016. október 07. 12:00

Magyar szakértők látogattak Norvégiába október 3-6. között „A katasztrófavédelmi intézményrendszer helyi szintű kapacitásfejlesztése” című projekt keretében. A szakmai tanulmányút célja a norvég katasztrófavédelmi rendszer, a helyi és területi szintű polgári védelem és tűzvédelem szerveinek, működési elveinek, sajátosságainak, illetve az alkalmazott módszereknek a megismerése volt.

A magyar delegációt dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő vezette. A küldöttség tagja volt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság állományából Vietórisz Ágnes tű. ezredes, a személyzeti főosztály és Fülep Zoltán tű. ezredes, a tűzoltósági főosztály vezetője, továbbá a tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási főosztály két munkatársa, Barta-Vámos László tű. őrnagy és Szilcsanov Zoltán tű. százados. A norvég fél részéről a Hordland Megyei Polgári Védelmi körzet állományából Eivind Hovden polgári védelmi felügyelő, műveleti parancsok, a Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet-tervezési Igazgatóság (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) állományából Lars Egil Sørsdal főtanácsadó, Johan Christian Haugan főtanácsadó és Ina Mathisen Møller tanácsadó kísérte a delegációt.
 
A norvég vendéglátók különös hangsúlyt fektettek a hirtelen kialakuló villámárvizek hatásainak és kezelésének, valamint megelőzésének ismertetésére, de bemutatták a vendégeknek a veszélyhelyzetek felszámolását koordináló helyi és területi szervek működését, irányítási rendszerét és szerepét is a katasztrófák kezelésében.
 
A magyar-norvég szakértőcsere program résztvevői a tanulmányút első napján a Hordland megyei körzet bergeni polgári védelmi központját látogatták meg. Ebben a regionális központban többféle katasztrófa kezelésére alkalmas egység felszerelését tartják készenlétben. Az északi kollégák ismertették a polgári védelmi rendszerüket és a regionális központ erőforrásait, a bemutatóhoz videokonferencián keresztül a Polgári Védelmi és Veszélyhelyzet-tervezési Igazgatóság helyettes vezetője is csatlakozott egy előadás erejéig.
 
A delegáció a második napon a 2014-ben hirtelen kialakult árvíz során érintett Voss települést látogatta meg. A tizennégyezer-ötszáz fős város sajátosságairól a polgármester beszélt, majd a település veszélyhelyzet-kezelési tanácsadója tartott előadást a két évvel ezelőtti helyzetről, a védekezési munkákról, az akkor szerzett tapasztalatokról és a hasonló árvizek káros hatásainak megelőzése érdekében azóta tett intézkedésekről.
 
A tanulmányút harmadik napján a küldöttség a szintén a 2014-es árvíz által érintett Odda településen tett látogatást. Itt a város műszaki igazgatója és a rendőrség parancsnoka tartott előadást a magyar küldöttségnek. Beszéltek arról, hogy milyen károkat okozott az árvíz, azt követően milyen helyreállítási munkálatok zajlottak, valamint bemutatták a helyi tűzoltóságot és annak járműveit. A norvég házigazdák beszéltek még azokról a Nemzeti Vízügyi Ügynökséggel közösen tervezett megoldásokról is, amelyekkel a jövőbeni árvizek káros hatásait minimalizálni lehet. Létezik például olyan elképzelés, amely megvalósulása esetén alagúton vezetnék el a város fölötti tóban felgyűlt felesleges vizet, így szabályozni tudják annak vízszintjét, és vízerőműként használva energiát is termelhetnek.

A látogatás negyedik napján a Stavanger közelében található Eigersund település önkormányzatát és új tűzoltóságát látogatta meg a magyar-norvég delegáció. A várost és környékét 2015 decemberében súlyos árvíz sújtotta, az akkor történtekről az önkormányzat információs főosztályának vezetője számolt be részletesen. Előadását a regionális polgári védelmi vezető egészítette ki az árvízi védekezés során tett intézkedések ismertetésével. Ezt követően a küldöttség meglátogatta az új laktanyát, ahol a magyar szakértők megismerhették a norvég tűzoltóság helyi szintű szervezési és működési modelljét.
 
A szakmai programok mellett a vendéglátók Norvégia természeti kincseit is bemutatták a magyar küldöttségnek.

English translation
 
A projektről további információk itt olvashatók.
 

Fotó: Eivind Hovden polgári védelmi felügyelő / Barta-Vámos László tű. őrnagy és Szilcsanov Zoltán tű. százados - BM OKF