Megyei képzés indult a mobilgát használatáról

2016. március 02. 15:55

Kedden, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltségen a Polgári Védelemért Alapítvány szervezésében a BM OKF által beszerzett mobilgát rendszerek használatával kapcsolatos képzés indult.

A rendezvényt Kovács Miklós tűzoltó alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője nyitotta meg, majd az alapítvány képviselője, Tatorján István nyugállományú ezredes tartott előadást a mobilgát alkalmazásának feltételeiről. A képzésen az elméleti tudás megszerzése mellett a gyakorlati alkalmazásra is nagy hangsúlyt fektettek az előadók. Az állomány gyakorolta többek között a gát felállításának, összekapcsolásának, az irányváltásnak, feltöltésnek és lebontásnak a mozzanatait. A képzésen 65 fő vett részt.

Ezzel párhuzamosan sor került a települési önkéntes mentőcsoportok rendszerbeállító és minősítő gyakorlatára is. Öt település (Kocsord, Máriapócs, Ófehértó, Baktalórántháza, Nyírlugos) összesen 25 fő önkéntesei szerezték meg a minősítést alapvető vízkár elhárítási tevékenységre. A gyakorlat végén a mentőcsoportok esküt tettek, valamint emléklapot kaptak a minősítésről.

Kedden Csengerben volt hasonló képzés, az elkövetkezendő napokban pedig Nagykállóban, Kisarban, Vásárosnaményban, Kisvárdán, Eperjeskén, Gávavencsellőn, Tiszadobon és Kemecsén lesz felkészítés a mobilgát használatával kapcsolatosan.  

Fotó: Mátészalka KvK