Megérkeztek az irányítók és értékelők a nemzetközi árvízvédelmi gyakorlatra

2017. április 03. 13:58

Az EUropean Water Aid projekt keretében április 4. és 6. között nemzetközi terepgyakorlatot hajt végre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 380 ember részvételével. A terepgyakorlat értékelői és nemzetközi megfigyelői hétfőn délelőtt megérkeztek Nyíregyházára, a program vezetői a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tájékoztatták őket az elkövetkezendő napokban várható történésekről.

A nemzetközi árvízvédelmi gyakorlat célja az árvízi védekezési képességek fejlesztése, a önkéntes mentőcsapatok és a víztisztítást végző egységek együttműködésének gyakorlása lesz – emelte ki Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője, aki egyben a program koordinátora és vezetője is. A gyakorlatban együttműködő partnerként a Fővárosi Vízművek, a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma Tűzoltósági és Mentési Elnöksége, a Belgrádi Vízművek, valamint a Horvát Nemzeti Védelmi és Mentési Igazgatóság is részt vesz
 
Hétfőn délelőtt Varga Béla tű. ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója tájékoztatta az OSOCC-ot, vagyis az Ideiglenes Helyszíni Műveleti-koordinációs Központot a Szabolcsveresmart térségében kialakult árvízvédelmi helyzetről. A feltételezett szituáció szerint ugyanis a hazai szakember- és eszközállomány nem elegendő, ezért van szükség a nemzetközi segítségre.
 
A héten harminc országból, az unióból és azon kívülről is érkeznek szakmai megfigyelők az árvízvédelmi feladatok végrehajtására Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. A gyakorlat egy tizennyolc hónapon át tartó európai uniós program záró momentuma lesz, amelyet az országos polgári védelmi főfelügyelőség koordinál.   
.
 
 

Fotó: Dóka Imre tű. főhadnagy - Sz-Sz-B MKI