Újabb állomásához érkezett az árvízvédelmi és városi víztisztító uniós polgári védelmi projekt

2017. február 22. 17:34

Február 21-22. között, Budapesten tartották meg az EUrban Water Aid elnevezésű projekt második tervezői értekezletét. A találkozó résztvevői egyebek mellett az áprilisban megrendezendő, több mint négyszáz fő részvételével zajló nemzetközi árvízvédelmi terepgyakorlaton várható feladatokkal foglalkoztak, illetve véglegesítették a mozzanatokat.

A 644 ezer euró összköltségvetésű, tizennyolc hónapon át tartó katasztrófavédelmi projekt fő célja az árvíz okozta katasztrófákra történő reagálás, a városi víztisztítás, veszélyhelyzeti ivóvízellátás fejlesztése. A két hónap múlva esedékes gyakorlaton várhatóan huszonkét ország megfigyelői vesznek részt, az Európai Bizottság Polgári Védelmi és Humanitárius-segítségnyújtási Főigazgatóság (DG ECHO) koordinációs szakértőket, Szlovákia, Horvátország, Szerbia pedig mentőcsapatokat küld majd Magyarországra.
 
A második tervezői értekezleten a magyar katasztrófavédelem mellett szerb, szlovák és horvát szakértők vettek részt, továbbá jelen voltak a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Magyar Vöröskereszt munkatársai, valamint a DG ECHO képviselője, összesen huszonnyolc szakértő.
 
A kétnapos program megnyitásaként Jackovics Péter tű. ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető ismertette a projekt során eddig elért eredményeket, valamint a mostani tervezői értekezlet céljait, majd a DG ECHO képviselője, Arya Honarmand vette át a szót, aki az Európai Bizottság polgári védelmi szervének észrevételeit tárta a hallgatóság elé. Gyenge László tű. alezredes, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei polgári védelmi főfelügyelő a terepgyakorlat végrehajtásának mozzanatait járta körbe, valamint a logisztikai és kommunikációs tervekről számolt be.
 
A külföldi partnerek közül elsőként a horvát fél mutatta be részletekbe menően a gyakorlat során játszott szerepét, képességeit, majd Szlovákia és Szerbia képviselői is beszámoltak arról, mekkora erőt, eszközparkot és logisztikai támogatást küldenek a gyakorlatra. Az első nap zárásaként a Fővárosi Vízművek Zrt. küldötte szintén beszámolt a végrehajtás helyzetéről, csakúgy, mint a Magyar Vöröskereszt, a BM OKF képviseletében pedig Gyenge László részletezte, hogy pontosan milyen végrehajtó állománnyal és milyen képességekkel veszünk részt a gyakorlaton.
 
A második nap Jackovics Péternek a hatnapos parancsnoki és terepgyakorlat egyes állomásairól szóló beszámolójával kezdődött. Elmondta, mit vár a magyar fél az európai uniós polgári védelmi csapattól, a szlovák, a szerb és a horvát mentőcsapatoktól, majd ismertette a megfigyelői és az értékelői program részleteit.
 
Az áprilisi gyakorlat fő napján százkilencvennyolc ember dolgozik egyidejűleg a különféle mentési műveletekben, a résztvevők munkáját a gyakorlatirányítás (EXCON) – élén Szarka Zsolt tű. alezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető-helyettessel – vezeti. A tréning árvízi veszélyhelyzetet feltételez, szimulált elöntési térkép alkalmazásával – a szabolcsveresmarti tónál olyan szituációt teremtenek, mintha a Tisza teljesen elöntené Hunória városát, a vízszint olyan magas lesz, hogy csak a házak kéménye, teteje látszik ki. Aktiválják a megyei veszélyelhárítási tervet, az EXCON tagjai on-line, valós idejű műveleti térképpel követik a mentési műveletet. Tesztelik a fogadó nemzet támogatási tevékenységét, a rendőri felvezetést, a műveleti tábor működtetését, de még a mentőcsapatok elhelyezését is. A hat műveleti nap során az uniós, a külföldi és a magyar mentőcsapatok együttműködnek a veszélyhelyzet gyors felszámolása érdekében, jelen lesznek a HUNOR és a Nyír Mentőszervezet tagjai is.
 
A tervezői értekezlet második napján a résztvevő szervezetek munkaműhely keretében beszélték meg feladataikat és a várható kihívásokat, a beavatkozó egységek, a csapatok közötti lehetséges együttműködés, a mentési metódusok és nehézségek (pl. várandós asszony vagy más különleges bánásmódot igénylő személy) kapcsán. A rendezvény zárásaként pedig az április gyakorlat egyes mozzanatait véglegesítette a nemzetközi munkacsoport.
 
A gyakorlatot az Európai Bizottság támogatja, a mostani felkészülést több munkaműhely és egy törzsvezetési gyakorlat előzte már meg.