Nagyszabású uniós polgári védelmi gyakorlatoknak adunk otthont 2017-ben

2016. október 15. 08:03

2016. január 1-je óta a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos polgári védelmi főfelügyelősége látja el az EUrban Water Aid elnevezésű, városi víztisztításra és árvízi mentésre összpontosító uniós projekt szakmai irányítását, 2017-ben így Magyarországon két törzsvezetési gyakorlatra és egy komplex terepgyakorlatra is sor kerül.

Az EUrban Water Aid (EUWA) az Európai Bizottság humanitárius ügyekért is felelős polgári védelmi főigazgatóságának egyik kiemelt, 644 ezer euró összköltségvetésű és tizennyolc hónapon át tartó projektje, amelyben négy ország szakemberei dolgoznak együtt: a projektvezető Magyarországot katasztrófavédelmi szakértők, a HUNOR mentőszervezet, a Fővárosi Vízművek Zrt. mobil víztisztító egysége, valamint a Magyar Vöröskereszt, Szlovákiát és Horvátországot szintén katasztrófavédelmi szakemberek, Szerbiát pedig a Belgrádi Vízművek és a szerb belügyminisztérium veszélyhelyzet-kezelési főigazgatósága képviseli.
 
A projekt harmadik munkaműhelyének október 12-14. között Szerbia fővárosa adott otthont, az értekezleten huszonnyolc nemzetközi szakértő vett részt. A háromnapos rendezvényen a négy ország megosztotta egymással árvízvédekezési, szárazföldi és vízi mentési, valamint víztisztítással kapcsolatos tapasztalatait, amelyek közvetve a szerb város ivóvízellátásának javításához is hozzájárul. A tapasztalatok megosztásán túl a szakemberek a munkaműhelyek alkalmával egy négynyelvű, közös szakmai szótár, valamint egy kárfelszámolási, műveleti kézikönyv elkészítésébe is belekezdtek, amelyek a későbbiekben a megannyi újítás okán az Európai Unió összes országa számára hasznosak lehetnek.
 
Az EUWA harmadik munkaműhelyét a projektvezető fél részéről Jackovics Péter tűzoltó ezredes, veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezető, projektmenedzser nyitotta meg. Beszédében az ezredes ismertette a korábbi két tervezői értekezlet eredményét, elmondta, hogy a megbeszélésen a kárterületi együttműködést, a koordinációt és a kapacitásépítést egyeztették a szakemberek, majd kijelentette, hogy a szerbiai munkaműhely célja a nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás során alkalmazható nemzeti támogatatás követelményeinek megvitatása.
 
A tervezői értekezleten a Fővárosi Vízművek Zrt.-t Görög Viktor biztonsági igazgató képviselte, aki felelevenítette, hogy a szerb kormány felkérésére 2014-ben tizenkét napon át a Fővárosi Vízművek Zrt. szakemberei biztosították a szerbiai Obrenovac és környéke lakói számára a tiszta, egészséges ivóvizet, miután a település ivóvízellátása a Száva áradása és a rendkívüli esőzések miatt összeomlott. Az Obrenovacban víztisztítással és csomagolással töltött százharmincnyolc munkaóra alatt a magyar szakemberek több mint háromszázezer liter ivóvízzel látták el a város lakóit.
 
A résztvevők azt is felidézték, hogy a HUNOR mentőszervezet 2014 májusában öt motorcsónakkal és egy mentőhelikopterrel Szerbiában tevékenykedett. A magyar csapat tíz napig tartózkodott a térségben, és ezalatt hat ember életét mentette meg. A tapasztalatok birtokában hazánk Szerbiát is be kívánta vonni az EUWA projektbe, hogy a hazai szakemberek az árvízi védekezési, vízi mentési és ivóvízellátási tapasztalataikat a déli szomszédokkal is megoszthassák.
 
Az értekezleten a házigazdák nevében Dragan Đorđevic, a Belgrádi Vízművek és Szennyvíztisztító Társaság vezérigazgatója szólalt fel, aki elmondta, hogy Szerbia életében mérföldkőnek számít az EUWA projekt, majd beszédében külön megköszönte a 2014-es magyar segítségnyújtást.
 
A szakértők ezt követően munkacsoportokban részletezték a nemzeti támogatás kérdéskörébe tartozó vezetésirányítási, műveleti és támogató-logisztikai aspektusokat, a munkacsoporti tapasztalatok elemeit pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Vízművek Zrt. közösen dolgozza majd be a 2017-ben esedékes törzsvezetési gyakorlatok és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei terepgyakorlat forgatókönyvébe.
 
Jövőre a projekt részeként ugyanis két törzsvezetési gyakorlatra, valamint egy nagyszabású városi víztisztítási és árvízi mentési komplex terepgyakorlatra kerül sor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Szabolcsveresmarton településen 2017. április 3-7. között mintegy négyszáz ember vesz majd részt az uniós polgári védelmi projekt gyakorlatán, ahol többek között a munkaműhelyeken összeállított új kézikönyv ajánlásait is tesztelik majd a szakemberek.
 
Az EUWA keretein belül emellett 2017. november 7-10. között Nyíregyházán is tartanak majd egy komplex törzsvezetési gyakorlatot, amelynek részleteiről és értékelési módszeréről ugyancsak hallhattak Belgrádban a tervezői csoport résztvevői.
 

Fotó: Váradi László