Katasztrófavédelmi és vízszolgáltatási szakértők nemzetközi tanácskozása

2016. március 07. 16:28

Március 7-8. között a Fővárosi Vízművek Zrt. ad otthont az Európai Unió által finanszírozott EUrban Water Aid (EUWA) projekthez kapcsolódó kétnapos nemzetközi tanácskozásnak és workshopnak. A projektben a magyar csapat mellett szerb, szlovák és horvát szakértők vesznek részt.

A BM OKF vezetésével induló projekt fő célja egy nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás keretében szervezendő, nagyszabású árvízi mentési és városi víztisztítási gyakorlat megtartása. Ennek érdekében a négy ország katasztrófavédelmi szervezetei és ivóvíz-szolgáltatói közreműködésével létrehozott projektszervezet közösen kidolgoz egy, a katasztrófahelyzetekben a városi kutatás-menés és mobil víztisztítás együttműködésének jó gyakorlatait leíró kézikönyvet, valamint továbbfejleszti a korábban létrehozott, kockázati térképeken alapuló műveletirányítási és térinformatikai alkalmazást.

A rendezvényen a résztvevőket a vendéglátó magyar szervezetek nevében dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő és Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója köszöntötte. Beszédükben mindketten hangsúlyozták, hogy a klímaváltozás olyan kihívások elé állítja térségünk országait is, amelyek megelőzése és kezelése komoly felkészültséget igényel. Tóth Ferenc kiemelte, hogy a katasztrófák elleni védekezésbe szervezetünk egyre több civil, önkéntes szervezetet von be, és mára több mint 14 ezer, védekezésre felkészült, akár speciális mentési képességgel is bíró önkéntes vesz részt katasztrófavédelmi tevékenységben. Annak érdekében, hogy a mentőszervezetek egyre magasabb szintű szakmai tudással bírjanak, elengedhetetlen, hogy hazai és nemzetközi gyakorlatokon vegyenek részt. Az EUrban Water Aid projekt során a résztvevők a Tisza-folyón hajtanak végre egy nagyszabású, városi víztisztítási és árvízi mentési komplex terepgyakorlatot, ahol a katasztrófavédelmi szervezetek, vízművek és a vöröskereszt az európai polgári védelmi mechanizmus keretében együtt gyakorolhatják az árvízi védekezést. Az elkövetkező másfél év során ehhez ráadásul közösen dolgoznak ki egy gyakorlati kézikönyvet, módszertani útmutatót, amelynek segítségével a vizek kártétele elleni védekezés még gyorsabbá, egységesebbé válhat, s amelynek ajánlásait a gyakorlat során tesztelhetik majd.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében szólt arról, hogy példaértékűnek és hosszú távon szükségesnek tartja azt a szövetséget, amelynek eredményeként sikeresen pályázhattak az Európai Unió polgári védelmi gyakorlatokat támogató pályázatán. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a résztvevők mindegyike sokat tanulhat és profitálhat az együttműködésből, hiszen más-más természeti adottságokkal rendelkező országokból érkezve, a kármegelőzés, a kárelhárítás, a segítségnyújtás más-más területein szerzett korábbi tapasztalatokkal rendelkeznek. A közös munka és legfőképpen a közös gyakorlatok éppen arra adnak módot, hogy a résztvevők együtt gondolkozva alakítsák ki azokat a protokollokat, cselekvési terveket, amelyeket a gyakorlatok során a – szerencsére csak szimulált – valós helyzetekben tesztelhetnek, és ha majd ténylegesen éles helyzetben kell helytállniuk, összeszokott csapatként cselekedhessenek, nyújthassanak segítséget akár egymásnak, akár a világ távolabbi pontjain bajba jutottaknak.

Az Európai Bizottság Humanitárius Segítségnyújtás Főigazgatósága képviseletében Per Øyvind Semb kiemelt főelőadó, az EUWA projekt uniós összekötője, koordinátora örömét fejezte ki, hogy létrejött ez az együttműködés és gratulált a résztvevőknek a közösen kidolgozott sikeres pályázati anyaghoz.

A délelőtti projektindító értekezletet és az árvíz elleni védekezés nemzeti és nemzetközi gyakorlatát és tapasztalatait bemutató plenáris ülést követően a résztvevők három munkaműhelyben folytatják a tanácskozást: az irányítás és ellenőrzés, az operatív feladatok, valamint a támogatói tevékenység és logisztika témakörében.
 

Fotó: Valkó Dávid - Fővárosi Vízművek Zrt.