Húszezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

2024. június 03. 10:51

A héten Budapesten és öt vármegyében várható szúnyoggyérítés. A főváros harmadik, negyedik, tizenharmadik, huszonegyedik, huszonkettedik és huszonharmadik kerülete mellett Bács-Kiskun, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Tolna vármegyében, összesen húszezer hektáron lépnek fel a vérszívók ellen.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a földről, biológiai lárvagyérítést végeznek. A kifejlett szúnyogokat célzó kémiai szúnyoggyérítésre hetvenöt településen lehet számítani, a lakott részeken, platós gépjárműre szerelt permetező berendezésekkel dolgoznak a szakemberek. A Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, Budapesten, Baja és Mohács környékén alkalmazzák ezt a módszert. A csípőszúnyogok gyérítésére használt készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban, az esti és éjszakai órákban juttatják ki a települések belterületén, így a méhekre és más, nappal aktív rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer a szabadban néhány óra alatt lebomlik. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a részletes településlista a tervezett gyérítési időpontokkal. 

Meleg időben a csípőszúnyogok szaporodása felgyorsul, akár egy hét alatt is kifejlődhetnek. Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisebb állóvizek jelentenek ideális élőhelyet, márpedig egy vihar után rengeteg ilyen keletkezik a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek szúnyoglárvák. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Heti program

A heti kémiai szúnyoggyérítés térképes ábrázolása

Fotó: Szőke Péter BM OKF