32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés

2024. május 21. 11:55

A héten 11 vármegyében, csaknem 32 ezer hektáron lesz szúnyoggyérítés. Komárom térségében, Baranya vármegyében és Csongrád-Csanád vármegyében biológiai lárvagyérítés várható. Komáromnál és Baranyában a földről juttatják ki a lárvákat elpusztító természetes szert, míg Csongrád-Csanád vármegyében repülőről, granulátum formában szórják ki a fehérjetartalmú készítményt.

A kifejlett szúnyogok elleni kezeléseket a földről végzik el, az irtószert az esti, éjszakai órákban platós gépjárműre rögzített permetező berendezéssel juttatják ki. Kémiai szúnyoggyérítést a héten 129 településen terveznek. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több településén, Sopron környékén, a Csepel-sziget településein, valamint a Tisza-tónál lehet a kezelést végző járművekkel találkozni. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében és Szolnokon a múlt hétre tervezett, ám a kedvezőtlen időjárás miatt elhalasztott gyérítést pótolják a napokban.  

A kifejlett szúnyogok elleni védekezés a települések belterületén történik, a kezelések pontos időpontja megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. A napokban frontátvonulások várhatóak, az esős, szeles idő miatt esetleg elmaradó permetezésre a meghirdetett pótnapokon, jellemzően az elmaradt gyérítést követő két napon belül kerül sor.

A változékony, gyakran esős időjárás több területen hoz létre a szúnyoglárvák számára ideális élőhelyeket. A legjelentősebb szúnyogártalom általában a folyók menti településeken alakul ki, de az esőzések miatt máshol is lehet szúnyogártalom. A nagyobb tenyészőhelyeket folyamatosan vizsgálják a katasztrófavédelem által felkért szakértők, ahol lehetséges, ott a lárvák számát csökkentő biológiai beavatkozást alkalmazzák.

A csapadékos időjárás miatt az eddiginél is fontosabb felszámolni a lakókörnyezetünkben megtalálható kisvizeket. Egy vízzel teli virágcserépben, madáritatóban, gumiabroncsban ezerszámra képesek megjelenni a csípőszúnyogok lárvái, amelyek egy-két hét alatt kifejlődnek. 

Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Heti program

A heti kémiai szúnyoggyérítés térképes ábrázolása

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF