Biológiai védekezés a szúnyogok ellen

2023. április 11. 13:02

Április 5-én elindult a katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés. A múlt hétre tervezett légi biológiai kezelések az időjárás miatt elmaradtak, ezeket a héten pótolják.

A gyérítés első napján Pest vármegye déli részén a Duna menti vízfelületekbe juttatták ki a szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítményt. A terepjáróval és nagynyomású permetezővel végzett munkát az időjárás nem befolyásolta, ezért erre a tervek szerint került sor. A Tisza-tónál és a folyó délebbi szakaszán, illetve a Körösök mentén repülőről tervezett kezelések a szeles, esős időjárás miatt elmaradtak. Ezeket április 12-én pótolják.

Összesen 3500 hektárnyi vízfelületre juttatják ki repülőről a lárvákat elpusztító készítményt. A biológiai szúnyoggyérítéshez használt szer egy baktérium által termelt fehérjét tartalmaz. Ezt a készítményt juttatják a vízbe, ahol a szúnyoglárvák fejlődnek, és amelytől elpusztulnak. Ez az eljárás minden más élőlényre teljesen ártalmatlan, a kijuttatott dózisban az árvaszúnyogokra is. A biológiai lárvagyérítés optimálisan tavasszal történik. Kevésbé látványos folyamat, általában lakott területektől távolabb zajlik.

A legtöbb szúnyogfaj egyedei nyugalmi állapotban telelnek át, a szúnyogok fejlődésére és számára leginkább a tavaszi és a nyári időjárás van hatással. A vérszívók a csapadékos és meleg időjárást kedvelik. A katasztrófavédelem által megbízott rovarbiológusok országszerte hétről hétre elemzik a lárvák és szúnyogok fejlettségi állapotát és számát, ez alapján tervezik meg a szúnyoggyérítés hétről hétre változó programját, amely elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.

 Ön is védekezzen a szúnyogok ellen!

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF