Li-ion akkumulátorok veszélyei

Lítium-ion akkumulátorok és töltésük

Manapság nagyon sok hordozható eszközt használunk, melyek újratölthető lítium-ion akkumulátorral működnek, melyek könnyűek, nagy energiasűrűségűek és hosszú élettartamúak. A mobiltelefonok, táblagépek, powerbankok, hordozható számítógépek, játékok, elektronikai eszközök és szerszámok, valamint közlekedési eszközök - mint elektromos kerékpárok és rollerek - minden kétséget kizáróan kényelmesek és könnyebbé teszik életünket. 

Sajnos az elmúlt évek nemzetközi tapasztalatai azt mutatják, hogy emelkedő tendenciát mutat a lítium-ion akkumulátorral szerelt eszközök tüzeinek száma. Nagyon fontos, hogy mindannyian megértsük ezen eszközök használatának tűzvédelmi kockázatait és felkészüljünk arra az esetre, ha valami baj történik használatuk során.

Hogyan azonosíthatjuk a lítium-ion akkumulátorokat

A lítium-ion (továbbiakban: Li-ion) akkumulátorokat különböző formákban gyártják (pl.: hengeres, lapos, készülékspecifikus forma, stb.) és viszonylag nehéz egyértelműen azonosítani, mivel jelenleg nincs olyan követelmény, vagy szabvány ami meghatározná egységes jelölésüket. A legtöbb Li-ion akkumulátoron található valamilyen jelölés vagy felirat pl.: „Lithium-ion”, „Li-ion”, Li-po”, Lithium-polymer”, vagy bármilyen variáció a „Li” szócskával, utalva a kémiai összetételére. Amennyiben az akkumulátor újratölthető és látható rajta „Li” vagy „Lithium” felirat, akkor biztosak lehetünk benne, hogy lítium-ion akkumulátorról van szó.

A nem újratölthető, vagy eldobható lítium és lítium fémes elemeket ugyan olyan körültekintéssel kell kezelni, mint a Li-ion akkumulátorokat, mivel tűz esetén ezek is olvadt fémet és mérges gázokat bocsátanak ki magukból.

Milyen veszélyeket rejtenek a lítium-ion akkumulátorok?

Ezek a típusú akkumulátorok nagyon nagy energiasűrűségűek és fokozottan tűzveszélyes elektrolitot tartalmaznak. Számos olyan eset fordulhat elő, amely a Li-ion akkumulátor gyulladásához vezethet, például:

  • nem megfelelő töltőberendezés használata, vagy túltöltés,
  • túlmelegedés vagy extrém magas hőmérsékletnek való kitettség,
  • fizikai behatás (pl.: elejtés, törés, lyukasztás és/vagy erős rezgés),
  • rövidzárlat, akkumulátor cella hiba, vagy rendszerhiba,
  • gyártási hiba, vagy szennyeződés a gyártás során.

A Li-ion akkumulátorok súlyos meghibásodása olyan mértékű hőtermeléshez vezethet, ami egy úgynevezett hőmegfutást (thermal runaway) okoz. Ennek során rendkívül heves égés zajlik le egy vagy több cellában, amely az akkumulátorból kitörő szúrólánggal, mérgező és gyúlékony gázok kibocsátásával és intenzív önfenntartó égéssel jár, melyet csak nagyon nehezen lehet megfékezni.

További részletesebb tájékoztatók: