Hogyan kezeljem a használt akkumulátorokat

Li-ion akkumulátorok hulladékkezelése

Ne dobd a szemetesbe ikon

A lítium-ion akkumulátorokat a hagyományos akkumulátorokhoz és elemekhez hasonlóan nem szabad háztartási hulladékgyűjtőkbe dobni, mert tüzet okozhatnak a hulladékgyűjtés, szállítás, kezelés és feldolgozás során.

A sértetlen akkumulátorok (nem duzzadtak, nem lyukasak, nem szivárognak stb.) biztonságosan leadhatók az akkumulátor és használt elem gyűjtő pontokon. Javasoljuk, hogy az akkumulátor érintkezőit ragasztószalaggal, vagy szigetelőszalaggal ragassza le, mielőtt az erre kijelölt gyűjtőedényekbe helyezné őket.

Minden elem- és akkumulátor terméket forgalmazó üzletben leadhatóak a keletkező elem és akkumulátor hulladékok, ugyanis az elem- és akkumulátorhulladékkal kapcsolatos hulladékgazdálkodási tevékenységekről szóló 445/2012. (XII.29.) Korm. rendelet értelmében a gyártónak – a forgalmazón keresztül – átvételi kötelezettsége van.

Magánszemélyek az országosan megtalálható bármelyik hulladékudvarban ingyenesen leadhatják a használt akkumulátorokat és elektronikai eszközöket, mint veszélyes hulladékokat.

Például Budapesten, 18 helyszínen: https://www.fkf.hu/mit-hova-dobjak-veszelyes-hulladek

Mi a teendő, ha a készülékem vagy az akkumulátorom megsérült?

Azokat a Li-ion akkumulátorokat/eszközöket, amelyek sérülés jeleit mutatják, beleértve a duzzanatot, vagy kidudorodást, szivárgást, repedéseket, horpadásokat, szúrásokat, vagy zúzódásokat, soha ne dobja a szokásos hulladék- vagy újrahasznosító gyűjtőedényekbe.

Azok az akkumulátorok/eszközök, amelyekbe víz, vagy folyadék került, vagy vízbe merültek, szintén rendkívül veszélyesek lehetnek és sérültként kell kezelni. Ahol lehetséges, távolítsa el az eszközből vagy készülékből, szárítsa meg és törölje le a csatlakozókat a korrózió és a rövidzárlat elkerülése érdekében.

A sérült akkumulátorokat a hulladékudvarokban adjuk le!