A tűzvédelem és a tűzmegelőzés faipari vonatkozásai

2022. május 18. 15:19

„Tűzvédelmi és tűzmegelőzési szakmai konferencia – I. Faipar” címmel tudományos, szakmai konferenciát tartottak május 18-án a Soproni Egyetemen. A szakemberek azokat a kérdéseket járták körül, amelyek a katasztrófavédelem tűzvédelmi és tűzmegelőzési tevékenységében összefüggésben vannak a fával, illetve a faanyagokkal.

A katasztrófavédelem munkatársai, a Soproni Egyetem oktatói, hallgatói, a faipari szervezetek képviselői, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács tagjai személyesen, a Belügyi Tudományos Tanács, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ tagjai pedig online kapcsolaton keresztül vettek részt a rendezvényen.

A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki és Kreatívipari Kara közös szervezésében megvalósuló konferencián részt vett Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgató, dr. Bognár Balázs PhD tűzoltó dandártábornok, a tanács elnöke, prof. dr. Fábián Attila, az egyetem rektora, prof. dr. Magoss Endre, a kar dékánja. Köszöntőt először Molnár Sándor tűzoltó ezredes, a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője, a rendezvény levezető elnöke mondott, majd Bognár Balázs és Fábián Attila nyitotta meg a hagyományteremtő céllal indított szimpóziumot. Bognár tábornok hangsúlyozta, ahhoz, hogy a katasztrófavédelem munkatársai megalapozott szakmai tudással, megfelelő készségekkel és képességekkel tudják végezni felelősségteljes szolgálatukat, elengedhetetlen a jelen tudományos eredményeinek összegzése, a múltbéli káreseményeken alapuló esettanulmányok készítése, a tendenciák kutatása, valamint a jövő kockázatairól való értekezés és progresszív eszmecsere. Hozzátette, a tűzmegelőzés faipari vonatkozásai területén fontos, hogy a levont következtetéseket átültessék és hasznosítsák a gyakorlatban. Fábián Attila rektor arról beszélt, hogy a katasztrófavédelemmel közösen kidolgozott ismeretterjesztő anyagok jelentős szerepet játszanak a tűzmegelőzésben. Elmondta, a kar szoros kapcsolatot ápol a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, a különféle tudományos tanácsokkal, a közös munka pedig jó alapot biztosít a megfontolt gyakorlati döntésekhez. 

Az előadások sorát Magoss Endre dékán nyitotta, aki a kar és a katasztrófavédelem kapcsolódási pontjairól beszélt, és az együttműködés lehetőségeit tárta a hallgatóság elé. Őt prof. dr. Markó Balázs, a kar Faépítészeti Intézetének igazgatója követte, aki az egyetem tűzvédelmi laborjától értekezett. A jogi környezet, a tűzvédelmi jogszabályok változását Béres Tamás tűzoltó alezredes, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági szolgálatvezetője mutatta be. Arról, hogy milyen új lehetőségek állnak rendelkezésre a tűzmegelőzési kampányok tervezéséhez, milyen új módszerekkel lehet hatékonyan megszólítani a lakosságot, dr. Lenkei Balázs, a Faipari Mérnöki és Kreatívipari kar Alkalmazott Művészeti Intézetének vezetője tartott előadást. 

Zárszót Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgató mondott, aki megköszönte a közös szervezést és úgy fogalmazott, a találkozót azzal a céllal hívták életre, hogy a tudományos eredményeket, megfigyeléseket gyakorlati síkra tereljék, és ennek a törekvésnek eleget is tettek. Hangsúlyozta a beruházó-kivitelező-hatóság hármasának fontosságát, azt, hogy e három szereplő ugyanazokat a kérdéseket ugyanúgy értelmezze. 

Délután a konferencia résztvevői megtekintették a nemrégiben átadott Rendészeti Integrált Központot, majd a soproni tanulmányi erdőgazdaságban az Erdők Házát.