Harmadszor is tavaszi hatósági kerekasztal

2019. március 22. 11:10

A katasztrófavédelem hatósági szakterületével együttműködő mintegy húsz szakmai szövetség és egyesület, a kamarák és a társhatóságok vezetőinek részvételével március huszonegyedikén megtartotta a III. Tavaszi Hatósági Kerekasztal elnevezésű szakmai találkozóját a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Hatósági Főigazgató-helyettesi Szervezete.

Pontosan két évvel ezelőtt, 2017. március 21-én hagyományteremtő szándékkal tartotta meg a BM OKF az első hatósági kerekasztal-megbeszélést annak érdekében, hogy a különböző ágazatok vezetői és szakértői személyesen is megismerjék a katasztrófavédelem hatósági szakterületének tevékenységét, valamint továbbfejlesszék a már meglévő együttműködést – idézte fel a kezdeti célokat megnyitójában dr. Mógor Judit tű. dandártábornok, hatósági főigazgató-helyettes. Előadásában ismertette a megelőzéshez és a kockázatok lehető legkisebbre csökkentéséhez rendelkezésre álló hatósági eszköztárat, valamint összefoglalta a tavaly elvégzett feladatokat. A tábornok egyebek mellett arról beszélt, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi szervek országosan összesen nyolcvanhétezer hatósági ellenőrzést hajtottak végre és kilencvenhatezer hatósági eljárást folytattak le. A főigazgató-helyettes ismertette a katasztrófavédelem 2019-es célkitűzéseit, amelyek középpontjában az emberi élet és a vagyoni javak megóvása, az alapvető szolgáltatások üzemfolytonos működése, valamint a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fejlesztések támogatása áll.

 

A megelőzési és engedélyezési szolgálat vezetője, Érces Ferenc tű. ezredes ismertette a hazai tűzvédelmi követelményrendszer átalakításának folyamatát, a társadalmi igények érvényesülését, az Országos Tűzvédelmi Szabályzat módosítása során végrehajtott feladatokat. Végezetül tájékoztatta a megjelenteket, hogy a jogszabály Európai Uniós notifikációs eljárása jelenleg zajlik.

 

Kovács Miklós Bonifác tű. alezredes, országos iparbiztonsági főfelügyelő tájékoztatta a megjelenteket az iparbiztonsági együttműködések sokoldalúságáról, a hazai és nemzetközi kapcsolatok rendszeréről. A főfelügyelő egy kisfilmmel illusztrálva bemutatta az ENSZ EGB Ipari Baleseti Egyezménye és a Határvízi Egyezménye keretében tavaly megartott nemzetközi ipari baleseti és vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlatot, illetve annak tapasztalatait.

 

Az értekezleten a továbbiakban az egyes főosztályvezetők mutatták be szakterületük elmúlt évi tevékenységét, az elért eredményeket, valamint a kitűzött feladatokat.

 

A találkozó második részében a résztvevők konzultáció keretében vitatták meg az aktuális kérdéseket, valamint a szakmai szervezetek javaslatokat tettek egy-egy téma részletesebb feldolgozására.

 

A résztvevők zárásként összegezték a III. Tavaszi Hatósági Kerekasztal idei célkitűzéseit: tovább folytatják a módosított tűzvédelmi szabályozók alkalmazását segítő felkészítéseket, folytatódnak a létfontosságú rendszerek üzemeltetőivel közös együttműködési gyakorlatok, megosztják a nemzetközi tapasztalatokat, emellett széleskörű tájékoztatást nyújtanak a 2020. január 1-jével induló, vízügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus szakrendszerek használatáról.