Tűzvédelmi szakértők továbbképzése

2024. október 16. 14:54

Tűzvédelmi szakértői továbbképzést tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság október 15-én és 16-án Balatonföldváron. A két egymást követő szakmai napon az építész, gépész és elektromos tűzvédelmi szakértők mellett a tűzesetek vizsgálatával foglalkozó szakértők is hasznos információkkal gazdagodhattak.

A továbbképzést Fülep Zoltán tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő nyitotta meg, egyebek mellett felhívva a résztvevők figyelmét a létesítményi tűzoltóságról szóló kormányrendeletre. Miután Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a tűzvédelmi főosztály helyettes vezetője ismertette a szakmai nap tematikáját, Péter András tű. ezredes, a tűzmegelőzési főosztály vezetője a tűzvédelmi jogszabályok módosulásáról tartott tájékoztatást, külön kitérve a hatósági jogkörökkel kapcsolatos változásokra. Ezt követően Wagner Károly tű. alezredes, a tűzmegelőzési főosztály megbízott helyettes vezetőjének előadása következett, amelyben az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) gyakorlati alkalmazásával kapcsolatos példákat osztott meg a hallgatósággal. Lestyán Mária, a TSZVSZ elnöke az építési jogszabályok területén bekövetkezett és még folyamatban lévő változásokról adott széleskörű tájékoztatást.

Badonszki Csaba tű. alezredes négy tűzvédelmi műszaki irányelvtervezetet ismertetett. Az elektromos autóbuszok és teherautók töltőhelyeinek tűzvédelmi kialakításait, a mikromobilitási eszközök töltéseivel kapcsolatos tűzvédelmi megoldásokat, az akkumulátoros energiatárolók tűzvédelmi kialakításait, valamint az élelmiszeripar területén a porrobbanás elleni védelmet érintő megoldásokat ismerhették meg a résztvevők. Ezután Nagy Péter tű. alezredes, a tűzoltósági főosztály munkatársa az elektromos járművekben keletkezett tüzeket követő tűzvizsgálati eljárások tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.

A napirend végén a tűzvédelmi szakértők konzultáció keretében tehették fel kérdéseiket.