Új igazgató Nógrád vármegyében

2024. június 28. 11:33

Ünnepélyes állománygyűlés keretében iktatták be péntek délelőtt Salgótarjánban, a vármegyeházán a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság új igazgatóját. A szervezetet július elsejétől a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség korábbi vezetője, Okolenszki Gábor tűzoltó ezredes irányítja. Az eddigi igazgató, Seres Tibor tűzoltó ezredes július elsejével, kérelmére nyugdíj előtti rendelkezési állományba vonul.

Az igazgatói feladatok ellátására dr. Pintér Sándor belügyminiszter – dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató javaslatára – Okolenszki Gábor tűzoltó alezredest nevezte ki, egyben előléptette tűzoltó ezredessé. Az ünnepélyes állománygyűlésen Vietórisz Ágnes tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság humánszolgálat-vezetője ismertette a belügyminiszter határozatát, majd dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy átadta az új vármegyei igazgató kinevezését. A főigazgató ezt követően megköszönte a leköszönő igazgató több évtizedes hivatásos szolgálatát, eredményes munkáját és jó egészséget kívánt neki. A frissen kinevezett vezető kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy tűzoltói pályafutása, felkészültsége, szakmai és gyakorlati tapasztalata biztosíték arra, hogy első számú vezetőként is megállja a helyét. 

Seres Tibor tűzoltó ezredes 1993 óta szolgál hivatásos tűzoltóként, először Heves város tűzoltó-parancsnokságán, majd a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományában. 2007. és 2012. között az Egri Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon látta el feladatait, 2011-től tűzoltóparancsnokként. Ezt követően az egri katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője volt, majd 2017 márciusában a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának nevezték ki.

Az ezredes beszédében felidézte a harmincegy évet felölelő hivatásos tűzoltói pályafutása legnehezebb és legszebb pillanatait. Megköszönte elöljárói bizalmát, vezetőtársainak az együttműködést, együttgondolkodást, a tűzoltóknak és valamennyi kollégájának a kiemelkedő, elhivatott szolgálatellátását. Az új igazgatóhoz szólva úgy fogalmazott: „Kívánom, hogy amikor majd utódodnak átadod a csapatzászlót, hasonlóan sikeres időszakra tudj visszaemlékezni.”

A vármegye élére újonnan kinevezett igazgató, Okolenszki Gábor 1995-ben szerelt fel a balassagyarmati tűzoltóság állományába. Balassagyarmat Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságán számos nagyobb káreset felszámolásában vett részt, kezdetben beosztottként, később irányítóként. 2010-től a város tűzoltóparancsnokaként szolgált. 2012 januárjában kinevezték a balassagyarmati katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének.

Az ezredes beszédében hangsúlyozta, hogy célkitűzései között szerepel az igazgatóság szakmai színvonalának megőrzése, emelése. Elmondta, hogy kiemelt területként tekint a társadalmi kapcsolatok fejlesztésére, valamint az önkéntes szervezetek erősítésére. Az új igazgató kijelentette, hogy mindenki munkája fontos számára, a feladatok eredményes végrehajtása során a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes állományára számít, és ők is számíthatnak rá. 

Az ünnepélyes állománygyűlésen Seres Tibor tűzoltó ezredes átadta a Nógrád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság csapatzászlaját Okolenszki Gábor tűzoltó ezredesnek, aki ezzel a jelképes mozzanattal elfoglalta pozícióját.