Csongrádon találkoztak a tűzoltásvezetők

2024. május 30. 14:56

A tűzoltóknak számtalan váratlan és veszélyes helyzettel kell megbirkózniuk a mindennapi munkájuk során, de a folyamatosan fejlődő technológiai eljárások, a modern berendezések is naprakész felkészültséget és megújuló, egyre szélesebb körű tudást igényelnek a készenléti állomány tagjaitól. A katasztrófavédelem éppen ezért rendszeresen tart elméleti és gyakorlati oktatásokat és képzéseket. A legutóbbi, május 30-i felkészítés a BM OKF tűzoltósági főosztály és a Csongrád-Csanád Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében zajlott.

Az eseménynek a csongrádi RÉV Gázipari Kft. adott otthont, a képzésre az ország minden vármegyéjéből érkeztek tűzoltósági főfelügyelők és felügyelők, valamint tűzoltóparancsnokok és katasztrófavédelmi szakirányon tanuló hallgatók. A nap középpontjában a hidrogén modern felhasználási területei, a gyártására és előállítására vonatkozó tapasztalatok, valamint a palackok mentése és biztonságos hatástalanítása állt.  

A rendezvény célja az volt, hogy az itt elhangzottakat a tűzoltásvezetők mentorként az ország minden egyes tűzoltójához eljuttassák, így téve munkájukat hatékonyabbá és biztonságosabbá. A szakmai továbbképzést Fülep Zoltán tű. dandártábornok, a BM OKF tűzoltósági főfelügyelője nyitotta meg.  A tábornok kiemelte, hogy a technikai fejlődés számos új kihívás elé állítja a mentési munkálatokban részt vevő tűzoltókat, ezért fontosnak tartja, hogy az egyre szélesebb körben elterjedő hidrogéntechnológia több szegmensét is megismerje a mentést végző állomány. A palackok jelentette veszélyek ugyanis egyre gyakrabban fordulhatnak elő a járműveket érintő beavatkozások kapcsán is. Emellett a hidrogén közúton történő szállítása kapcsán is felmerülhetnek szakmai kérdések, amelyekre ezen a képzésen kapják meg a válaszokat a tűzoltásvezetők.  

A szakmai programok keretében elsőként Rév Ádám, a házigazda cég igazgatóhelyettese tartott előadást a tűzoltóknál is használatos légzésvédelmi eszközökről, azok fejlődéséről és felhasználási területeiről, valamint az eddigi tapasztalatokról. Régi és új palackokon mutatta be azt a technikai fejlődést, ami elvezetett a mai, modern légzésvédelmi eszközökhöz. Mint mondta, ezek kisebb súlya könnyebbé és biztonságosabbá teszik a tűzoltói beavatkozásokat. 

Ezután Mihály Dénes és dr. Varga Erika kutatómérnökök a jövő energiahordozóiról, illetve annak a közösségi közlekedésben betöltött szerepéről és kockázati tényezőiről tartottak előadást. A hidrogénnel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatokról, valamint a tűzvédelmi szempontokról Bán Attila tűzoltó ezredes, a Tolna Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője beszélt. Ismertette a hidrogén előállítási folyamatait, a hazai felhasználási területeket, az anyagra vonatkozó alapvető szállítási feltételeket, az égéséből, a robbanás-veszélyből adódó kockázatokat. A szünet előtt Kajtár István tűzoltó alezredes, a csongrádi tűzoltók parancsnoka ismertette, hogy miként kell biztonságosan menteni, mozgatni és feszültségmentesíteni egy túlhevült palackot. 

A képzés elméleti részét látványos gyakorlati bemutatók követték. Évente több alkalommal találkoznak a tűzoltók olyan esetekkel, amikor az oltás közben túlmelegedett palackokat találnak. Ezek komoly veszélyt jelentenek a mentést végzőkre és a környezetre egyaránt. Az acetilénpalackok sajátossága például, hogy amikor bizonyos hőmérséklet (50-60 fok) fölé hevülnek, visszafordíthatatlan kémiai folyamatok indulnak be a belsejükben, amelyek két-három órán belül robbanáshoz vezetnek. Emiatt azonnal hatástalanítani kell őket, ennek módját a rendőrség mesterlövészeinek közreműködésével a délutáni gyakorlaton be is mutatták.