Tűzvédelmi szakértők továbbképzése

2024. május 02. 09:46

Tűzvédelmi szakértői továbbképzést tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) április 30-án Balatonföldváron. A szakmai napon az építész tűzvédelmi szakértők mellett a beépített tűzjelző berendezés, valamint a tűzesetek vizsgálatával foglalkozó szakértők is hasznos információkkal gazdagodhattak.

A továbbképzés házigazdájaként Badonszki Csaba tűzoltó alezredes, a BM OKF tűzvédelmi főosztály helyettes vezetője köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a szakmai nap programját, valamint a tűzvédelmi műszaki irányelvek (TvMI-k) kidolgozásával foglalkozó munkacsoportok feladatait.

A napot Lestyán Máriának, a TSZVSZ elnökének előadása indította, aki az építési jogszabályok területén már megtörtént és még folyamatban lévő változásokról tájékoztatta a megjelenteket. Ezt követően Király András tűzvizsgálati szakértő Lestyán Máriával közös, a tűzvizsgálattal az építési hibák ellen című előadása következett. Tűzvizsgálati eljárás tükrében mutattak rá az építkezéssel, kivitelezéssel összefüggő hibákra. Veresné Rausher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke a kórházak kialakításával kapcsolatos tűzvédelmi műszaki irányelvek nyújtotta megoldásokat ismertette a hallgatósággal. A napot Mohai Ágota egyetemi oktató előadása folytatta, a nem engedélyköteles tűzjelző berendezések kialakításait mutatta be különleges szemszögből.

A délutáni előadások sorozatát Parádi Ervin tűzvédelmi szakértő előadása nyitotta meg, amelyben a Robbanás elleni védelem TvMI módosításai közül a porrobbanás elleni védelemmel kapcsolatos változásokat ismertette. Ezután Wagner Károly tű. alezredes, a tűzmegelőzési főosztály munkatársa az Országos Tűzvédelmi Szabályzat gyakorlati alkalmazásáról gyűjtött tapasztalatokkal kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal. 

A napirendek végén a tűzvédelmi szakértők konzultáció keretén belül kaptak válaszokat feltett kérdéseikre.

Fotó: BM OKF Tüzmegelőzési Főosztály