Az unió polgári védelmi főigazgatóinak 52. informális ülése

2024. április 26. 18:00

Az uniós polgári védelmi mechanizmus polgári védelmi főigazgatóinak 52. ülését tartották Brüsszelben április 24-26. között. Az ülés az Európai Bizottság Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek (DG ECHO) Főigazgatóság és az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Belgium közös szervezésében zajlott.

A BM OKF-et dr. Góra Zoltán tű. altábornagy főigazgató, dr. Mógor Judit tű. vezérőrnagy hatósági főigazgató-helyettes és Ábrahám Márton tű. alezredes, nemzetközi főosztályvezető-helyettes képviselte.

Az ülést Maciej Popowski, a DG ECHO főigazgatója és Geneviève Van Der Meeren, Belgium polgári védelemért felelős főigazgatója nyitották meg.

Az 52. EU polgári védelmi főigazgatók ülése első napjának kiemelt témája volt az uniós polgári védelmi mechanizmus és az EU Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központ (ERCC) jövőjéről folytatott egyeztetés főigazgatói szintre való emelése.

A főigazgatók megvitatták továbbá az UCPM jogszabály (1313/2013/EU) 10. cikke alapján kidolgozott tíz uniós szintű katasztrófa-forgatókönyv legfontosabb eredményeit, valamint a prepareEU projekt eddigi eredményeit, amelyek az állampolgárok bevonásáról szólnak a katasztrófákra való felkészültség és reagálás terén. Az első nap Angus Lapsley NATO főtitkárhelyettes is csatlakozott a találkozóhoz.

A találkozó második napjának egyik témája volt a "Katasztrófakockázatok megelőzése és kezelése Európában" című jelentés ismertetése és megvitatása. Ezt követte a magyar delegáció számára kiemelt jelentőséggel bíró napirendi pont, ugyanis az 52. főigazgatói találkozón mutatták be a július 1-től elinduló uniós elnökségünk katasztrófavédelmi programját.

A magyar delegáció megköszönte a spanyol-belga trióval való együttműködést és ismertette a magyar prioritásokat, így az uniós árvízkezelés erősítése, komplex árvízvédelmi, mentési kapacitások erősítése, és a kritikus szervezetek rezilienciájáról szóló uniós irányelv (CER-irányelv) végrehajtásának tagállami tapasztalatai és ehhez kapcsolódóan a biztonsági összekötőtisztek és a gyakorlatok szerepe a reziliencia erősítésében, valamint az UCPM jövőjéről folytatott párbeszéd továbbvitele. Ezt követően a magyar delegáció ismertette a Brüsszelben, az Európai Unió Tanácsában megrendezésre kerülő PROCIV (polgári védelemmel foglalkozó) és PROCIV-CER (a kritikus szervezetek rezilienciájával foglalkozó) munkacsoportok üléseinek időpontjait, és bemutatta a Budapesten megrendezésre kerülő három elnökségi rendezvény témáját, helyszínét és időpontjait.