Idén is ott van a katasztrófavédelem a Construmán

2024. április 11. 16:00

Öt napon keresztül, április 10-től április 14-ig várja látogatóit a CONSTRUMA Nemzetközi Építőipari Szakkiállítás. A CONSTRUMA a hazai legnagyobb, nemzetközileg is elismert építőipari szakkiállítás: 55 ezer négyzetméteren több ország mintegy ötszáz kiállítója mutatja be újdonságait. Tematikája lefed mindent, ami az építkezéshez szükséges, vagyis amire az építőipari szakembereknek vagy az építkezőknek szüksége van. És ebből az otthonok tűzvédelme sem maradhat ki.

A katasztrófavédelem az elmúlt évek hagyományát követve most is részt vesz a kiállításon. A szervezet standjánál mások mellett a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésével kapcsolatos információkhoz lehet hozzájutni, éppen ezért a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Országos Tűzmegelőzési Bizottsága és a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprői mindvégig megtalálhatóak lesznek.

2024 első negyedévében már 1939 lakástűz keletkezett, amely során 31 ember vesztette életét, 145-en pedig megsérültek. Összesen majdnem 21 ezer négyzetméternyi épített terület égett le, ugyanakkor a tűzzel érintett otthonok közül csak hétben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni. Az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és hívni a tűzoltókat.

A katasztrófavédelem az öt nap alatt főleg a füst- és szén-monoxid-érzékelők népszerűsítésére összpontosít. A szakmai kiállításra érkezők emellett tudásukat is tesztelhetik az Országos Tűzmegelőzési Bizottság jóvoltából, a helyes megfejtők között naponta sorsolnak ki valamilyen életmentő készülékeket, vasárnap estig huszonöt füst- és ugyanennyi szén-monoxid-érzékelő talál majd gazdára az „A” pavilon 307-es standjánál.  

A családok biztonságáért dolgoznak a katasztrófavédelem kéményseprői is, akik évente mindössze harminc percet kérnek arra, hogy ingyenesen ellenőrizék a fűtés- és melegvíz-rendszerekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők (kémények) épségét, tisztaságát. A kiállítás ideje alatt egy makett segítségével azt is bemutatják, mi történik egy lakásban, ha az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe.

Fotó: Szőke Péter BM OKF