Gyorsforgalmi úton történt baleset gyors és hatékony kezelése

2024. április 10. 13:29

Katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az M6 Duna Autópálya Koncessziós Zrt. a rendőrség, a mentőszolgálat, a vöröskereszt és a Duna-Intertoll Zrt. bevonásával.

A gyakorlat célja az volt, hogy összehangolja a nagy horderejű balesetek felszámolásán dolgozók munkáját a minél gyorsabb és hatékonyabb mentés, valamint az útszakasz felszabadítása és a forgalom biztosítása érdekében. Az április 10-én megtartott gyakorlatnak az M8-as autópálya egy, a forgalomtól elzárt szakasza adott helyet. A feltételezés szerint Dunaújváros közelében szalagkorlátnak ütközött és kigyulladt egy teherautó. A jármű üzemanyagtartálya felhasadt, a benne lévő gázolaj a burkolatra folyt. A baleset következtében egy kisbusz a teherautóba rohant, mögötte két személygépkocsi karambolozott, az egyik autó sofőrje és két utasa is a roncsok közé szorult. A másik, hibrid üzemű jármű a szalagkorlátot átszakítva a rézsűn állt meg. Vezetője ki tudott szállni, ám az autó kigyulladt, a tűz átterjedt az akkumulátorpakkra is, ennek oltásához e-oltólándzsát használtak a tűzoltók.

A gyakorlatot megtekintő és értékelő Fülep Zoltán tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta, a közelmúlt közúti eseményei is azt mutatták, hogy a baleset kezelésében érintett szervek munkatársai csak akkor tudnak hatékonyan és gyorsan dolgozni, ha a munkájuk összehangolt, a megfelelő időben mindenki ott van, ahol lennie kell. Ehhez pontos információk, elegendő háttértámogatás és felkészült állomány szükséges.

A tábornok néhány konkrét esetet is megemlített, emlékeztetett a 2023. március 11-én Herceghalomnál bekövetkezett tömegbalesetre, amikor az M1-es autópályán az időjárási körülmények következtében negyven gépjármű ütközött össze, egy ember meghalt, harminckilencen megsérültek. Szólt arról is, hogy idén február huszonötödikén az M7-esen, a Velencei-tó térségében több baleset is történt egy időben, harmincöt jármű volt érintett, egy ember életét vesztette, tizenöten megsérültek.

A tábornok elmondta, a műszaki mentések statisztája szerint több mint félezerrel több esethez vonultak a tűzoltók 2023-ban, mint egy évvel korábban. 

A gyorsforgalmi utakon bekövetkezett balesetek során nagy körültekintést igényel az érintett járművek megközelítése, fontos a helyi irányítás és a műveletirányítók közötti gyors információcsere, mindez a gyakorlat feladatainak végrehajtása során, a műveletek közben is bebizonyosodott. 

Az áprilisi gyakorlat a készenléti állománytól és a háttértámogatást végző szakemberektől egyaránt azt követelte meg, hogy úgy teljesítsék feladatukat, mintha valóságos eseményeket kezelnének. Mindez megvalósult, a gyakorlatból levonható végkövetkeztetés pedig az volt, annak ellenére, hogy valamennyi szervezet nagy hangsúlyt helyez a megelőzésre, nem várt események bekövetkezhetnek, és ilyenkor az állampolgárok biztonságát és mentését csakis az összehangolt és pontos munka, illetve a munkafázisok egymásra épülése és a képzett, gyakorlott szakemberek garantálhatják.

Fotó: Szőke Péter BM OKF