Állásbörze és nyílt nap a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban

2024. március 18. 13:34

Roncsvágással, műszaki mentéssel, bemutatókkal, interaktív tesztekkel várták a Katasztrófavédelmi Oktatási Központba a katasztrófavédelem március 18-ra szervezett állásbörzéjére és nyílt napjára az érdeklődő középiskolásokat. Az érdeklődő diákok betekintést nyertek a szervezet munkájába.

Ördög István tűzoltó ezredes, az Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont vezetője az intézmény udvarán köszöntötte a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat. A főosztályvezető elmondta, hogy a már hagyományosnak tekinthető nyílt nap szemléletessé teszi a katasztrófavédelem munkáját, személyes tapasztalatokkal gazdagítja a diákokat, akik azt is láthatják, hogy a szervezet tevékenysége mennyire szerteágazó, ám a szakterületek között van átjárhatóság. Hangsúlyozta, hogy aki csatlakozik a szervezethez, az folyamatosan élhet a gyakorlati és elméleti szintű fejlődési lehetőségekkel.

A program egy közlekedési baleset műszaki mentésének szimulációjával kezdődött, majd a HUNOR Mentőszervezet vette át a főszerepet. Ezt követően a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltói általános, statikus szerbemutatót tartottak, amely során a létrás gépjárművel, a gépjárműfecskendővel és a katasztrófavédelmi mobil labor járművével ismerkedhettek az érdeklődők.

A legbátrabbak alpintechnikai módszerekkel ereszkedhettek le a mászóházból, míg a fővárosi hivatásosok által vezetett kutyás szolgálat és a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat közreműködésével a keresőkutyák feladatait is megismerhették és az egyesület munkájához is közelebb kerülhettek a diákok.

Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság standja is népszerűnek bizonyult. A kéményseprők bemutatkozását különböző eszközök tették érdekessé, a katasztrófavédelem átfogó tevékenységét pedig több információs pultnál, személyes beszélgetések alapján is megismerhették a középiskolások.

Akinek volt kedve, állásinterjún is kipróbálhatta magát, itt nemcsak a kommunikációs képességek vizsgáztak, a diákok kötetlenül kérdeztek, érdeklődtek, leginkább az érdekelte őket, hogyan kerülhetnek be a szervezet kötelékébe. 

 

Fotó: Szőke Péter BM OKF