Átvették oklevelüket a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötők

2024. február 08. 14:30

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar (RTK) Katasztrófavédelmi Intézetének (KVI) Kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötő személy szakirányú továbbképzési szakon végzett hallgatóinak oklevélátadó ünnepségére került sor február 8-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus Zrínyi termében. A képzés keretében a most végzettekkel együtt összesen száznegyvenkét ember szerzett szakirányú oklevelet.

A Katasztrófavédelmi Intézet oklevélátadója a kari jelképek bevonulásával és a Himnusz hangjaival kezdődött. Az okleveleket dr. Hautzinger Zoltán rendőr ezredes, a Rendészettudományi Kar oktatási dékánhelyettese, dr. Mógor Judit tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatósági főigazgató-helyettese és dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Katasztrófavédelmi Intézet megbízott vezetője adták át. A rendezvényen részt vett Ördög István tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Humánszolgálat Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont vezetője. 

„Egyetemünk egy különleges intézmény, amelynek fontos feladata a képzési portfólió folyamatos bővítése, korszerűsítése.” – fogalmazott ünnepi beszédében Hautzinger Zoltán. A dékánhelyettes kiemelte, hogy a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen kialakított képzés, a kritikusinfrastruktúra-védelmi biztonsági összekötő személy szakirányú továbbképzési szak olyan korszerű jogi és szakmai ismeretekkel rendelkező szakembereket célzott meg, akik komplex módon képesek a létfontosságú rendszerek és létesítmények védelmével kapcsolatos, üzemeltetőt érintő biztonsági összekötői szakmai feladatok ellátására. 

A végzettek oklevelének átadását követően a hallgatók nevében Taksár Ferenc mondott rövid beszédet. Köszönetét fejezte ki az egyetem, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv vezetőségének és oktatóinak, hogy megadták számukra a lehetőséget a fejlődésre, amelynek eredményeként átvehették oklevelüket.

A Szózat elhangzása és a kari jelképek kivonulását követően dr. Mógor Judit mondott köszöntőt. Minden eddiginél időszerűbb a jól képzett és kiválóan felkészült szakemberek jelenléte a kritikus infrastruktúrákat üzemeltetők és a hatóságok közötti kapcsolattartás rendszerében – mondta a tábornok. Kiemelte, hogy a kritikus infrastruktúrák reziliencia-rendszerének részei a biztonsági összekötők is, akiknek feladata részt venni a biztonsági megoldások tervezésében, az egyes védelmi feladatok összehangolásában. Hangsúlyozta, hogy az üzemeltetők, illetve a hatóság célja egyaránt a kritikus infrastruktúrák ellenálló képességének folyamatos fejlesztése.