A Katasztrófavédelmi Intézet is jelen van az EDUCATIO 2023 kiállításon

2023. január 13. 07:49

Immár huszonharmadik alkalommal várja a pályaválasztás előtt álló fiatalokat az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, amelynek a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont „A” csarnoka ad otthont. A csütörtöktől szombatig tartó börzén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a teljes képzési kínálatával várja a kilátogatókat.

A kiállítás első napján jelentős volt az érdeklődés a katasztrófavédelem alapszak iránt. A 2023/2024-as tanévtől már tizenegyedik alkalommal kezdhetik meg tanulmányaikat azok, akik megfelelnek a felvételi követelményeknek. Az intézetbe felvételt nyert hallgatók a hároméves katasztrófavédelmi alapképzési és a négyéves tűzvédelmi mérnöki alapképzési szakon nappali és levelező munkarendben, a kétéves katasztrófavédelem mesterképzési szakon levelező munkarendben folytathatnak tanulmányokat.

Népszerű a katasztrófavédelem mesterképzési szak is, amely elsősorban az alapszakon végzettek továbbtanulására és a vezetővé képzésre nyújt lehetőséget. Sok fiatal tájékozódik az előző évi felvételi pontokról, a felvételi eljárás menetéről, az elsajátítandó tantárgyakról, valamint a hivatásos katasztrófavédelemi szervezet nyújtotta elhelyezkedési lehetőségekről.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete szervezésében induló tűzvédelmi mérnöki alapképzési szak után is jelentős érdeklődés mutatkozik. A hiánypótló képzés célja biztosítani a legmagasabb szintű tűzvédelmi mérnöki végzettséget a civil és hivatásos szakemberek számára, akik ezáltal a tűzmegelőzés, a tűzoltás és a tűzvizsgálat szakterületén széleskörű mérnöki tűzvédelmi kompetenciákhoz juthatnak. A nyolc féléves képzés abszolválását követően a végzettek BSc fokozatú tűzvédelmi mérnöki diplomát szereznek, amellyel a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának mérnöki jogosultsággal rendelkező tagjává is válhatnak. 

A rendezvény első napján dr. Ambrusz József tű. ezredes, a Katasztrófavédelmi Intézet megbízott vezetője és Ördög István tű. ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Oktatási Főosztály és Katasztrófavédelmi Vizsgaközpont főosztályvezetője is megtekintette az intézet kiállító pavilonját, ahol jelen volt dr. Deli Gergely, az egyetem rektora is.

A Katasztrófavédelmi Intézetet a kiállítás minden napján három tűzoltótisztjelölt és az oktatásszervezés munkatársa képviseli.

 

Fotó: Szilágyi Dénes és Halápi Katinka NKE