Elismerések a helytállásért

2021. szeptember 28. 12:34

Hősies helytállásukért szeptemberben is elismerésben részesültek kollégák, a most kerek születésnapjukat ünneplők pedig ajándéktárgyat vehetnek át. Az elismeréseket az utóbbi időben megszokott módon, szolgálati helyükön kapják meg az érintett kollégák.

Július 11-én Hotter Tamás tűzoltó törzsőrmester éppen szabadnapját töltötte, amikor autózás közben észrevette, hogy a vele szemben haladó kocsi vezetője vezetés közben rosszul lett, és járművével megállt az út közepén. A törzsőrmester félreállt és az ájult sofőr segítségére sietett. Értesítette a mentőszolgálatot, kiemelte a gépkocsivezetőt az autóból, biztosította a szabad légutakat és stabil oldalfekvésbe helyezte, közben végig tartotta a kapcsolatot a diszpécserrel. A mentők a sofőrt stabil állapotban szállították kórházba. Hotter Tamás határozott, szakszerű fellépésével magakadályozta, hogy az eset tragikusan végződjön. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója elismerésben részesítette Hotter Tamás tűzoltó törzsőrmestert, a pécsi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelőjét.

Augusztus 10-én szintén egy szabadnapos tűzoltó segített: Beck Tamás egy út szélén parkoló, égő személykocsit kezdett oltani. A tűz egy többemeletes társasházat és azon belül egy fogorvosi rendelőt veszélyeztetett. A tűzoltó százados azonnal félreállt, és saját tűzoltó készülékével oltani kezdte a lángokat, ezt a hivatásos egységek kiérkezéséig folytatta. Gyors reagálásával sikerült megakadályoznia, hogy a lángok átterjedjenek a társasházra. Hősies helytállásáért az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerésben részesítette Beck Tamás tűzoltó századost, a marcali hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokát. 

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató negyven év szolgálati viszony elismeréseként jubileumi jutalomban részesítette Szunyog Zoltán tűzoltó ezredest, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött huszonöt év elismeréseként Angyal István tűzoltó alezredest, a kritikusinfrastruktúra-koordinációs főosztály vezetőjét, húsz év után pedig Mesics Zoltán László tűzoltó alezredest, a veszélyes üzemek főosztály vezetőjét.

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott K. Nagy Róbert tűzoltó őrnagynak, a tiszafüredi hivatásos tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnokának.

Góra Zoltán főigazgató nyolcvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgy elismerésben részesítette Pócsi József nyugállományú tűzoltó ezredest, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tűzoltó-parancsnokság volt parancsnok-helyettesét.

A főigazgató hatvanadik születésnapja alkalmából ajándéktárgyat adományozott Darányi Sándor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztálya gépjárművezetőjének, Jurás József tűzoltó törzszászlósnak, a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjának, illetve Mezei Sándornak, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő-szakmunkásának.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató ötvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgy elismerésben részesítette Buda Gábor tűzoltó törzszászlóst, a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság referensét, Diószegi Gyula tűzoltó főtörzsőrmestert, a békéscsabai hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltóját, Flaskár Károly tűzoltó alezredest, a kisvárdai katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelőjét és Gáncsosné Maricsek Zsuzsanna tűzoltó őrnagyot, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztályának vezetőjét. 

Ötvenedik születésnapja alkalmából a főigazgató ajándéktárgyát kapta Kelemen Béla tűzoltó alezredes, a kazincbarcikai katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, Kisdi Márk Máté tűzoltó százados, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Molcsán László Pál tűzoltó főtörzsőrmester, a szarvasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, illetve Moldován Hajnal, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi hatósági osztályának szakügyintézője.

Ötvenedik születésnapja alkalmából Góra Zoltán ajándéktárgyat adományozott Nagy István tűzoltó főtörzsőrmesternek, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Nagy-György Attila tűzoltó alezredesnek, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletvezetőjének, Rékasi Zoltán Balázs tűzoltó századosnak, a hajdúnánási hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, Ster Csaba tűzoltó századosnak, a IX. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának és Szabó Ferencnek, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő-szakmunkásának.

A főigazgató ajándéktárgyát veheti át ötvenedik születésnapja alkalmából Szabó Zoltán tűzoltó őrmester, a fehérgyarmati hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője, Szöllősy Kornél tűzoltó főtörzszászlós, a székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság szerparancsnoka, Tótik Sándor tűzoltó zászlós, a veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, Varga János tűzoltó főtörzsőrmester, a dombóvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, Winter László tűzoltó zászlós, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Videóstúdió munkatársa, valamint Zsigó József Róbert tűzoltó főtörzsőrmester, a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója.

Fotó: Szőke Péter BM OKF