Augusztusban is elismerték a legjobbakat

2021. augusztus 25. 12:36

A nyár utolsó hónapjában is elismerést vehettek át a korábban kiemelkedő teljesítményt nyújtó kollégák. A katasztrófavédelmi igazgatók havi értekezlete alkalmából több kerek évfordulós és születésnapi ajándéktárgyat is átvehettek az érintettek – a korábban már megszokott módon, szolgálati helyükön.

Július 24-én egy közlekedési balesetet a szabadnapját töltő Kovács József tűzoltó főtörzsőrmester, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője észlelt elsőként. A karambolban érintett személygépkocsiban két felnőtt és két gyermek ült, szemmel láthatóan súlyos sérüléseket szenvedtek, és megsérült az árokba csúszott kamion vezetője is. A főtörzsőrmester a baleset bejelentését követően megkezdte a sérültek roncsolódott gépjárműből történő kiszabadítását, őket mentőhelikopter szállította kórházba. Hősies helytállása elismeréseként dr. Góra Zoltán tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója elismerésben részesítette Kovács József tűzoltó főtörzsőrmestert.

Július 26-án szintén szabadnapjukat töltő tűzoltók mentettek: egyikük egy parkoló autó mellett fekvő eszméletlen emberre lett figyelmes, akinek sem légzése, sem pulzusa nem volt, ezért a kolléga azonnal megkezdte a mellkaskompressziót. Időközben egy másik szabadnapos tűzoltó is a helyszínre érkezett, a mentők kiérkezéséig ketten folytatták az újraélesztést. A sikeres beavatkozást követően a férfi keringése és légzése is helyreállt, a mentők stabil állapotban szállították kórházba. Hősies helytállása elismeréseként a főigazgató elismerésben részesítette Gaszner Balázs tűzoltó törzsőrmestert, a kapuvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság, illetve Göcs Kornél Zoltán tűzoltó zászlóst, a csornai katasztrófavédelmi őrs beosztott tűzoltóját.

Július 31-én, Szekszárdon egy idős kerékpáros – vélhetően epilepsziás roham következtében – biciklijével a tevékenységirányító központ előtti fának ütközött és erősen vérzett. A központban szolgálatot ellátó két tűzoltó haladéktalanul az épület elé sietett, felmérték a sérült állapotát és szakszerű ellátásban részesítették. Stabil oldalfekvésbe helyezték a görcsrohammal küzdő férfit, gondoskodtak arról, hogy ne szerezhessen további sérüléseket, majd átadták a mentőszolgálat munkatársainak. Hősies helytállása elismeréseként az országos katasztrófavédelmi főigazgató elismerésben részesítette Czidor Norbert tűzoltó főtörzsőrmestert és Pozsonyi Balázs Ferenc tűzoltó főtörzsőrmestert, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Megyei Műveletirányítási Ügyelet két műveletirányító referensét.

Augusztus 3-án egy motorkerékpáros szenvedett balesetet. Elsőként a főigazgatóság mobil ellenőrzési osztályának két munkatársa állt meg a helyszínen. Egyikőjük lezárta a forgalmi sávot és elterelte a forgalmat, míg a másik kolléga az eszméletlen, vérző sérült segítségére sietett. A mentőszolgálat munkatársa telefonon keresztül adta az utasításokat az újraélesztéshez. Két szolgálatban lévő rendőr is a helyszínre érkezett, akik közül az egyik folytatta az újraélesztést, míg a mentők a helyszínre nem értek. A sérültet végül stabil állapotban szállították kórházba. Hősies helytállása elismeréseként Góra Zoltán elismerésben részesítette Ősz Gábor és Szegvári Kristóf Csaba tűzoltó őrnagyokat, a mobil ellenőrzési osztály két munkatársát. 

Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere húsz év után szolgálati jelet adományozott, egyben az országos katasztrófavédelmi főigazgató a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött húsz év elismeréseként jutalomban részesítette Kozma Sándor tűzoltó ezredest, a BM OKF veszélyes szállítmányok főosztálya vezetőjét.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a Belügyminisztérium és szervei állományában eltöltött harmincöt elismeréseként jutalomban részesítette dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornokot, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóját, huszonöt év elismeréseként Halcsák József tűzoltó ezredest, a revizori főosztály főosztályvezetőjét, valamint húsz év elismeréseként dr. Bónyai Eszter tűzoltó ezredest, a tervezési és védelmi igazgatási főosztály főosztályvezetőjét.

A belügyminiszter ötvenedik születésnapja alkalmából emléktárgyat adományozott Magosi Lajos tűzoltó ezredesnek, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatójának. 

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató hetvenedik születésnapja alkalmából ajándéktárgy elismerésben részesítette Barkaszi Bertalant, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ alkalmazottját, hatvanadik születésnapja alkalmából pedig Tímár István tűzoltó alezredest, a gödöllői katasztrófavédelmi kirendeltség iparbiztonsági felügyelőjét.

Dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, főigazgató ajándéktárgyát kapta ötvenedik születésnapja alkalmából Bagó Gábor tűzoltó törzsőrmester, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ gépjárművezetője, Barkó Zsolt, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő mestere, Bőhm Róbert tűzoltó főtörzsőrmester, a mohácsi szolgálati csoport referense, Gyarmati Attila, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkása, és György Magdolna tűzoltó alezredes, a szentesi katasztrófavédelmi kirendeltség kiemelt főelőadója. 

Ötvenedik születésnapja alkalmából főigazgatói ajándéktárgyat vehet át Gyukics József, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő szakmunkása, Huszár Zsolt tűzoltó főtörzsőrmester, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság beosztott tűzoltója, Kéri Lehel tűzoltó százados, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Kordé Norbert Zoltán tűzoltó alezredes, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadója, Kóti József tűzoltó főtörzsőrmester, a X. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, valamint Kovács András Konrád tűzoltó főtörzszászlós, a XXI. kerületi hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője.

Góra Zoltán főigazgató szintén ajándéktárgyat adományozott ötvenedik születésnapja alkalmából Matos Sándor tűzoltó századosnak, a kalocsai hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnokának, Méhes Lajos tűzoltó őrnagynak, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi műveleti szolgálat kiemelt főelőadójának, Nagyné Karácsony Anikó rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság titkárnőjének, Némedi István tűzoltó főtörzsőrmesternek, a kunszentmártoni hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetőjének, Oprável Beatrix tűzoltó főtörzsőrmesternek, a gödöllői katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztály referensének és Pallag Bozsák Andrásné rendvédelmi igazgatási alkalmazottnak, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ előadójának. 

Ötvenedik születésnapja alkalmából az országos katasztrófavédelmi főigazgató ajándéktárgyát kapta Pintér Attila Zsolt tűzoltó alezredes, a veszélyes szállítmányok főosztály kiemelt főreferense, Regényi Győző Antal tűzoltó alezredes, a soproni katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője,  Szabó Sándor tűzoltó törzszászlós, a békásmegyeri katasztrófavédelmi őrs különlegesszer-kezelője, Szalai László, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ kéményseprő mestere, Szőke István tűzoltó százados, a lenti hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka, Tombor Attila Béla tűzoltó törzszászlós, a komlói hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője, valamint Török Miklós tűzoltó főtörzsőrmester, az egri hivatásos tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője.

Fotó: Szőke Péter BM OKF