Tűzgyújtási tilalom van az egész országban

2021. június 24. 09:41

Június 24-én 00:00 órától tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban. Ez azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek 200 méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A hőség miatt száraz a növényzet és a legkisebb figyelmetlenség is könnyen hatalmas tűzhöz vezethet a szabadban. A tűzoltókat idén már több mint 5150 alkalommal riasztották szabadtéri tűzhöz, a leégett terület nagysága 5140 focipályát tenne ki. A szabadtéri tüzek miatt idén tizenhat ember megsérült, hárman pedig életüket vesztették.

A tüzek megelőzése érdekében a dohányzó autósok ne dobják ki az égő cigarettacsikket az autóból, mert az út menti száraz növényzet nagyon könnyen meggyulladhat. A kirándulók ne szemeteljenek, mert az üveg- és fémhulladék amellett, hogy szennyezi a környezetet, a nap sugarait összegyűjtve tüzet is okozhat.  

A tűzgyújtási tilalom ellenére a saját kertjében mindenki bográcsozhat vagy grillezhet, de a tüzet egyetlen pillanatra sem szabad felügyelet nélkül hagyni, és mindig legyen a közelben néhány vödör víz vagy egy nyomás alatt lévő kerti slag. 

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról az www.erdotuz.hu,  vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen lehet tájékozódni.

Fotó: Erdotuz.hu