Kibővült a Tűzterjedés elleni védelem című tűzvédelmi műszaki irányelv

2020. július 10. 11:47

A tűzvédelmi szakemberek javaslatainak figyelembevételével a munkacsoport elkészítette a Tűzterjedés elleni védelem című tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és tűzmegelőzési főosztályának munkatársai által közösen, külső szakemberek bevonásával kidolgozott módosításban foglaltakat 2020. július 20-tól lehet alkalmazni.

A tűzvédelmi műszaki irányelv több lényeges módosítást tartalmaz. A jövőben segítséget nyújt a tervezőknek és szakértőknek abban a kérdésben, hogy a tűztávolságon belüli, szemben álló homlokzatoknál mely épületrészek nem befolyásolják a tűz terjedését. Így ezeket az épületrészeket – bizonyos feltételek teljesülése esetén – nem kell figyelembe venni a tűztávolság számításakor.

Az irányelvbe új megoldások kerültek arról, hogyan kell kialakítani a 120°-nál nagyobb szögben találkozó, különböző tűzszakaszokhoz tartozó homlokzatoknál a homlokzati síkból kiugró függőfolyosókat és erkélyeket, hogy azok meggátolják a tűz terjedését.

Bővült az azonos tűzszakaszba tartozó szintek között a homlokzati tűzterjedés elleni védelem biztosítására alkalmas megoldások (függönyfal és ahhoz kapcsolódó tűzterjedési gát szerkezete), valamint az épületgépészeti csövek és villamos szerelvények átvezetéseit érintő megoldások köre is. 

Megjelentek a tűzvédelmi műszaki irányelvben a növényekkel beültetett tetőfödémek kialakításai, a megfelelő tűzgátló lineáris hézagtömítés feltételei, valamint a gépészeti szerelvények terhét hordozó aknafalak kialakítására alkalmas építményszerkezetek. 

Bővült a melléklet a gépészeti vezetékek átvezetései tűzgátló lezárásainak kialakításaival, a tűzterjedés elleni gátak javasolt megoldásaival, a megfelelő tűzgátló lezárások kialakításainak feltételeivel, bekerültek az irányelvbe olyan fényképek, amelyek jó kivitelezési példákat mutatnak be, emellett a felhasználók dokumentummintát is találnak a beépítési nyilatkozatra.

 A tűzvédelmi műszaki irányelvet elérheti a katasztrófavédelem honlapján a 

https://www.katasztrofavedelem.hu/213/tuzvedelmi-muszaki-iranyelvek

webhelyen.

Fotó: Szőke Péter BM OKF