2019-ben is jól teljesített a katasztrófavédelem

2020. január 28. 13:03

Éves értékelő állománygyűlést tartottak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon január 28-án. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese egyebek mellett arról beszélt, hogy a katasztrófavédelem magas szinten, egységes vezetés mellett végzi szolgálatát, tevékenységére a gyors reagálás jellemző.

Az állománygyűlésen a katasztrófavédelem országos, területi és helyi vezetői mellett megjelentek a társ- és rendvédelmi szervek, szakmai szövetségek, együttműködő szervezetek képviselői. A belügyminiszter képviseletében dr. Kontrát Károly miniszterhelyettes vett részt a rendezvényen. 

Elsőként dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató foglalta össze a szervezet tavalyi tevékenységét. A tábornok a hagyományokhoz híven szakterületről szakterületre haladva beszélt az elvégzett munkáról, az elért eredményekről, illetve a tendenciákról. Értékelő beszédében külön hangsúlyt fektetett egyebek mellett az önkéntes tűzoltóságokkal és mentőcsapatokkal való közös munkára, a megelőzés fontosságára, az európai uniós és saját forrásokból megvalósított beruházásokra, a szervezet humánhelyzetére, illetve a különféle szervezetekkel, társszervekkel való együttműködésre. Szavait köszönetnyilvánítással zárta: „Szeretném megköszönni a katasztrófavédelem teljes személyi állományának a 2019-es munkáját.”

A főigazgatói összefoglalót követően Kontrát Károly és Góra Zoltán átadta azokat az elismeréseket, amelyeket a szakmai feladatok végrehajtásában nyújtott kiemelkedő, magas színvonalú teljesítmény alapján ítéltek oda az arra érdemeseknek. 

A főigazgató az Év Hivatásos Tűzoltó-parancsnoksága címet adományozta az Ajkai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságnak. A díjat Bárány Gábor tűzoltó alezredes, parancsnok és Dányi Béla Endre tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató vette át. Az Év Katasztrófavédelmi Őrse címet a Békásmegyeri Katasztrófavédelmi Őrs kapta, az elismerést Nagy Tamás György tűzoltó őrnagy, őrsparancsnok és dr. Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató vette át. Az Év Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a Demecseri Önkéntes Tűzoltó Egyesület lett, ezt a díjat Enyedi Zoltán elnök és Varga Béla tűzoltó ezredes, igazgató vette át. Az Év Önkéntes Mentőszervezete címet a Bükk Mentőcsoport nevében Kohánka István nyugállományú polgári védelmi ezredes, parancsnok vette át Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, igazgatóval együtt.                                                                                                                                     

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató az Év Tisztje címet Tűzoltósági kategóriában Csicsely János tűzoltó őrnagynak, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kiemelt főelőadójának, Polgári védelmi kategóriában Tóth József tűzoltó ezredesnek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság polgári védelmi felügyelőjének, Iparbiztonsági kategóriában Szendi Zoltán Szabolcs tűzoltó alezredesnek, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság iparbiztonsági főfelügyelőjének, Hatósági kategóriában Juhász Attila tűzoltó századosnak, a BM OKF megelőzési és engedélyezési szolgálat kiemelt főelőadójának, Ügyeletesi kategóriában Pintér Sándor tűzoltó őrnagynak, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeleti osztály főügyeletesének, Funkcionális kategóriában pedig Kóródi József László tűzoltó alezredesnek, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műszaki osztálya vezetőjének adományozta.

Góra Zoltán az Év Zászlósa, Tiszthelyettese címet adományozta Tűzoltósági kategóriában Dudás Gábor tűzoltó főtörzsőrmesternek, a Szigetvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerparancsnokának, Polgári védelmi kategóriában Gaál Imre tűzoltó zászlósnak, a Cigándi Katasztrófavédelmi Őrs referensének, Iparbiztonsági kategóriában Bödör János tűzoltó törzszászlósnak, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikusának, Hatósági kategóriában Csejtei Balázs tűzoltó zászlósnak, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság technikusának, Ügyeletesi kategóriában Varga György tűzoltó törzszászlósnak, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító referensének, valamint Funkcionális kategóriában Steiner János Norbert tűzoltó törzszászlósnak, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság informatikai osztály referensének.

Az Év rendvédelmi alkalmazottja címet Kissné dr. Villim Anna, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztály szakügyintézője vehette át, illetve a főigazgató az Év munkavállalója címet adományozta Sztoján Jánosnak, a BM OKF Gazdasági Ellátó Központ asztalosának. 

Az elismerések átadását követően a miniszterhelyettes a tárca szemszögéből értékelte a katasztrófavédelem tavalyi teljesítményét. Kontrát Károly parlamenti államtitkár úgy fogalmazott, köszönet jár a szervezet valamennyi munkatársának az elmúlt évi szolgálatért, mert tevékenységükkel hozzájárultak Magyarország biztonságához. „Magas szintű szolgálatteljesítés, egységes vezetés, gyors reagálás, ez jellemzi ma a katasztrófavédelem személyi állományának a tevékenységét, és jellemezte 2019-ben is.” – jelentette ki a miniszterhelyettes. Kontrát Károly felidézte mindazon lépéseket, amelyekkel a központi vezetés az elmúlt időszakban elismerését fejezte ki a fegyveres testületek állománya felé. Hozzátette, bízik abban, hogy a katasztrófavédelem állománya 2020-ban éppúgy helytáll a napi feladatok végrehajtása során, illetve a váratlanul érkező, gyakran ismeretlen, új kihívásokra is megfelelő válaszokat tud adni, ahogy tette azt az elmúlt esztendőben is. Végezetül kijelentette, a Belügyminisztérium vezetése kiemelt figyelmet fordít a katasztrófavédelem munkájára, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a feltételek rendelkezésre álljanak. 

Fotó: Szőke Péter BM OKF