XII. Országos Kéménykonferencia Kecskeméten

2022. március 26. 09:39

Az égéstermék-elvezetés kialakítása az érvényes építési előírásoknak és a környezetvédelmi elvárásoknak megfelelően volt a mottója a széles körű szakmai összefogással Kecskeméten megrendezett XII. Országos Kéménykonferenciának. A március 24-25-én zajló, kétnapos találkozó résztvevői az égéstermék-elvezetés aktuális kérdéseit járták körbe, az aktuális jogszabályi háttér és a vonatkozó szabványok bemutatásától kezdve a konferencia időpontjában érvényes előírásoknak megfelelő égéstermék-elvezetőkig, a tervezés, a kivitelezés és a jóváhagyás aktuális kérdésein át a levegőminőség javítását célzó intézkedésekig.

A szakmai kiállítást Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke nyitotta meg, majd Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a Somogyi Elektronic Kft. felajánlásának és a megyei tűzoltószövetség támogatásának köszönhetően a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság nevében harminc füstérzékelőt adott át az Együtt a Kecskeméti Családokért Közhasznú Alapítvány, valamint a Mozgássérült Fiatalokért Alapítvány képviselőinek. A felajánlás összesen száz készülékről szól.

A konferencia megnyitóján a résztvevőket dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere köszöntötte, majd átadták a Meszléry Celesztin-díjakat és a 2021. évi Macskásy Árpád Életműdíjat. Előbbit azok a szakemberek kaphatják, akik kiemelkedő tervezői, kivitelezői, oktatói vagy szolgáltatói munkát végeznek az égéstermék-elvezetés – tüzelőberendezés – légellátás szakterületén, utóbbi pedig az épületgépész-szakma alapítójának állít emléket. A rendezvényen – több hazai és nemzetközi előadó mellett – a katasztrófavédelem szakterületi vezetői is előadást tartottak. 

A konferencia plenáris ülésén Fülep Zoltán tűzoltó ezredes, megbízott országos tűzoltósági főfelügyelő tartott előadást az égéstermék-elvezetők okozta káresetek tapasztalatairól. Hangsúlyozta, a kémények nem megfelelő kialakításából, üzemeltetéséből adódó események nagymértékben veszélyeztetik az emberi életet és jelentős anyagi károkat okozhatnak. Ezek megelőzhetőek a létesítési és üzemeltetési szabályok betartásával. Fülep Zoltán arra is felhívta a figyelmet, hogy a tűzesetek mellett a szén-monoxid megjelenésében is szerepet kaphatnak a nem megfelelően kivitelezett, üzemeltetett kémények, fontos az életvédelem érdekében ezzel is kiemelten foglalkozni. Mint mondta, azon szén-monoxidos eseteknél, ahol volt üzemelő érzékelő, nem történt halálos kimenetelű mérgezés.

Ezután dr. Ördög Tamás tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megelőzési és engedélyezési szolgálatvezetője tartotta meg előadását a kéményseprőipari szabályozás új lehetőségeiről, köztük a Kéményseprőipari Műszaki Bizottság létrehozásáról. Az újonnan alakult bizottság és annak feladatai lehetőséget teremtenek a meglévő jogszabályi háttér kiegészítésére, rugalmasabbá tételére, a kéményseprőipari műszaki irányelv kidolgozására. A feladat végrehajtása szakmai testület közreműködésével történik, a kamarák mellett tudományos műhelyek is helyet kapnak a bizottságban – tért ki a részletekre Ördög Tamás.

A konferencián pénteken egyebek mellett arról esett szó, hogyan lehet javítani a levegő minőségét, az előadók foglalkoztak a fatüzelésű berendezések beépítésének szabályaival, a modern kéménytechnika vívmányaival, megtárgyalták a kéményseprőipari szolgáltatói tevékenység öt éve alatt szerzett tapasztalatokat, emellett a résztvevők előadást hallgathattak meg a gyűjtőkémény-átalakítások tapasztalatairól és a feltárt problémák megoldási lehetőségeiről. A rendezvényen a Bács-Kiskun Megyei Tűzmegelőzési Bizottság önálló kiállítóhellyel is részt vett.

Fotó: Kovács Andrea tű. főhadnagy