Mérséklődik a szúnyogártalom, Budapesten és 231 településen lesz gyérítés

2023. július 24. 12:35

Tíz vármegye 231 településén és 7 budapesti kerületben lesz szúnyoggyérítés a héten. Budapesten a III., IV., XI., XIII., XXI., XXII., XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen, a főváros mellett Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna és Zala vármegyékben lesz szúnyoggyérítés.

A következő napokban a Duna mentén a fővárosban, Pest vármegye több településén, továbbá Baja és Mohács térségében lesz földi szúnyoggyérítés. Zala vármegyében a Dráva mentén, illetve Szolnok környékén kerül sor védekezésre. Csongrád-Csanád vármegyében néhány településen pótolják az előző héten a szeles időjárás miatt elmaradt munkákat. Esős, szeles időben a kezeléseket nem végzik el, ilyen esetben a pótnapokon, vagyis a meghirdetett időpontot követő két napban végzik el a munkát, ha az időjárás lehetővé teszi.

Minden szúnyog vízhez kötött életmódot folytat, sok faj számára a lakókörnyezetünkben létrejövő kisvizek jelentenek ideális élőhelyet. Az elmúlt napok viharai során többfelé jelentős mennyiségű csapadék hullott, ami kedvez a szúnyogoknak. Fontos, hogy ezeket a ház körüli kisvizeket számoljuk fel, vagy fedjük le.

Heti program

A kezelt területek térképe 

Gyakori kérdések

Lakossági tájékoztató a szúnyogok elleni védekezésről

Fotó: Szőke Péter BM OKF