Katasztrófatípusok - Vulkánkitörés - Mi a teendő vulkánkitörés előtt aloldal fejlécképe

Katasztrófatípusok - Vulkánkitörés - Mi a teendő vulkánkitörés előtt

Hazánkban egy vulkánkitörés esélye rendkívül alacsony, de külföldi utazásaink során vagy egy esetleg munkahelyi kiküldetés során elképzelhető, hogy egy alvó, vagy aktív vulkán közelében fogunk tartózkodni. Az alábbi összeállítás a teljesség igénye nélkül készült az Amerikai Vöröskereszt útmutatása alapján, de ez országonként a felkészülés, védekezés módja és mikéntje jelentősen változhat.

Teendők vulkánkitörés előtt

Ismerd meg a vulkánkitörésre figyelmezető jelzéseket és vészhelyzeti terveket. Fel kell készülni az alábbi veszélyekre, amelyek a kitörést megelőzheti és / vagy a kitörés alatt bekövetkezhet:

Készíts vészhelyzeti terveket. Ha alvó vagy nyugvó vulkán közelében tartózkodsz, ismerd meg a rendelkezésre álló menekülési útvonalakat.

Készíts vészhelyzeti kommunikációs terveket. Abban az esetben, ha egy vulkánkitörés elszakítja a családtagokat, rendelkezni kell egy kapcsolat felvételi tervvel. A vulkánkitörés nagy valószínűséggel szét fogja szakítani a családokat (A szülők dolgoznak, vagy távol vannak otthonról, a gyerekek pedig iskolában vannak.

Kérjétek meg egy távoli helyen - vulkán veszélyzónáján kívül élő rokont, barátot - hogy legyen a "családi kapcsolattartó". A távoli helyen lévő ismerős sikeresen összehozhatja a családot, ha felveszik a kapcsolatot vele. A "családi kapcsolattartónak" meg kell adni minden lehetséges adatot. (Név, telefonszám, elérhetőség)

Az alábbi vészhelyzeti csomagra lesz szükséged:

  • Elemlámpa és tartalék elemek
  • Elsősegélycsomag és kézikönyv
  • Vészhelyzeti KIT (élelmiszer, víz, ruha, iratok, stb.)
  • Konzervnyitó (NEM elektromos)
  • Alapvető gyógyszerek
  • Pormaszk
  • Zárt cipő

Szerezz be védőszemüveget és légző maszkot a család összes tagja számára, amely megvédi őket a vulkáni hamutól. Lépj kapcsolatba a katasztrófavédelem, polgári védelem vagy a Vöröskereszt helyi képviselőjével bővebb információért.

Bár biztonságosnak tűnhet, hogy otthonodban várd meg a vulkánkitörést és várd meg a kitörés végét, de ez nagyon veszélyes lehet, ha a veszélyzónában van otthonod vagy a szállásod. Kövesd a hatóság utasításaid és kövesd a vészhelyzeti / kiürítési utasításokat.