Katasztrófatípusok - Vulkánkitörés - Mi a vulkáni hamu? aloldal fejlécképe

Katasztrófatípusok - Vulkánkitörés - Mi a vulkáni hamu?

Hazánkban egy vulkánkitörés esélye rendkívül alacsony, de külföldi utazásaink során vagy egy esetleg munkahelyi kiküldetés során elképzelhető, hogy egy alvó, vagy aktív vulkán közelében fogunk tartózkodni. Az alábbi összeállítás a teljesség igénye nélkül készült az Amerikai Vöröskereszt útmutatása alapján, de ez országonként a felkészülés, védekezés módja és mikéntje jelentősen változhat.

Mi a vulkáni hamu?

A vulkáni hamu egy vulkáni kitörés során a kráterből kihányt 2 mm-nél kisebb átmérőjű kőzetdarabok gyűjtőneve. A vulkáni tefra méret szerinti osztályozásának legkisebb kategóriája. A vulkáni hamu a kitörés során darabokra tört kőzetek és a magma apró szemcséi alkotják. Kitörés esetén, a vulkán felett kialakuló kitörési oszlop elsősorban hamuból, gázokból és gőzökből áll. Összecementeződése során a tufa nevű kőzet keletkezik.

Az égés során keletkező hamutól eltérően, mely puha és könnyű, a vulkáni hamu kemény és nehéz. Vízben nem oldódik, és főleg nedves állapotában jól vezeti az elektromosságot. Emiatt a kitörésekkor fellépő hamuzápor során az égbolt gyakorta sárga vagy ködös, gyakorta villámlás és dörgés kíséri. Kénes illata van.

A vulkáni hamu legpusztítóbb megjelenési formája a piroklaszt sűrűségár - piroplasztikus folyam. Ez általában a kitörési oszlop összeomlása során keletkezik, amikor a vulkán lejtőjén forró hamuból, gázokból és egyéb kőzetdarabokból álló lavina keletkezik. Ez általában több száz °C hőmérsékletű és hatalmas sebességgel zúdul alá a vulkán oldalán.

A vulkáni hamu nem mérgező, viszont belélegzése halálos lehet elsősorban asztmában vagy más légúti betegségekben szenvedők számára. A tüdőbe kerülő vulkáni hamu cementálódhat, ami szintén halálos kimenetelű. A durva felülete miatt irritálja és horzsolja a szem felületét. A vulkáni hamu nagy veszélyt jelent a repülőgépek számára, ugyanis a finom szemcsék megzavarják a motorok működését.


Felhasznált irodalom:

  • Wikipedia