Katasztrófatípusok - Téli veszélyek - A téli sportok veszélyei külföldön

  • Az ezer-négyezer méter magas hegyek felépítése, a meredek lejtők és a meteorológiai viszonyok igen eltérnek a hazaitól. Kétezer méterig mindenki felmehet, de figyelembe kell venni, hogy a levegő hidegebb (100 méterenként 0,5-1 fokkal) tisztább, por- és baktériummentes. Ezért is érdemes odamenni. Csökken a levegő nyomása és az oxigén tartalma, de ez még alig érezhető. A magashegyi túrázás ezért is olyan népszerű, mert igen élvezetes, üdít, frissít és gyönyörködtet. Nagymértékben növeli a szív, a tüdő és a láb izomzatának erejét, javítja az étvágyat és mégis fogyaszt, csökkenti a vér zsír- és koleszterin tartalmát. A magashegyi túrázásnak vannak veszélyei is, ezért kétezer-négyezer méteren túrázás már csak egészségeseknek ajánlott. A magashegyek veszélyei lehetnek objektívek, a magashegyek sajátosságából eredőek, valamint szubjektívek, vagyis az emberek helytelen magatartásából adódóak.
  • A hirtelen változások, váratlan havazás, magashegyi vihar, zivatar, felhőszakadás, köd, a főn, az erős napsütés, a hirtelen jött nagy hideg: az időjárás veszélyeire fel kell készülni a meteorológiai jelentések figyelésével. Megfelelő tartalék öltözet vitelével még melegben is! Vihar esetén időben védett helyre kell húzódni, ott kell várakozni (ez lehet több nap is), vagy időben vissza kell fordulni.
  • Nagyobb eséllyel keletkeznek lavinák 17-80 fokos hólejtőn friss hóban, vagy olvadáskor, ezek nehezen kiszámíthatóak. Vegyük komolyan a lavina-előrejelzést, figyelmeztetést. Normál turistaúton temetett be a lavina 16 komárnói diákot a Magas-Tátrában. Ha nem lehet elkerülni a lavinaveszélyes helyet, akkor úgy menjünk, hogy egyszerre csak egy-két ember legyen a veszélyes helyen. Lehetőleg esésvonalban közlekedjünk, inkább a kitett gerinceken menjünk. A lavinazsinór, a jelző rádió nem véd, de a megtalálást elősegítheti. A magashegységekben a lavinák okozzák a legtöbb halálos balesetet.
  • A meredek sziklás lejtőkön napsütésben gyakori a kőhullás. Az ilyen helyeket is célszerű elkerülni, viseljünk sisakot vagy sapkát, ha kell a fejünk fölé tartott hátizsákkal is védekezhetünk. A mozgó köveket a túrázók is elindíthatják, ezért óvatosan mozogjunk, a csoport minél közelebb menjen egymáshoz.