Videokonferencia a rescEU fejlesztéséről

2021. szeptember 17. 13:29

Informális videokonferencián tárgyaltak a rescEU fejlesztéséről, a kapacitások bővítéséről szeptember 17-én az európai katasztrófavédelmi szervezetek vezetői. A virtuális találkozót az Európai Polgári Védelem és Humanitárius Segítségnyújtási Műveletek Főigazgatóságának (DG ECHO) vezetője hívta össze.

A videokonferencián a magyar katasztrófavédelmet dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, országos főigazgató képviselte. A találkozó elején a DG ECHO főigazgatója, Paraskevi Michou köszöntötte a résztvevőket. A megbeszélés résztvevői megtárgyalták, miként lehet fokozni és felgyorsítani a rescEU-kapacitások fejlesztését. Ezen belül szó esett a szállítási és logisztikai fejlesztésekről, amellyel kapcsolatban a román belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkára bemutatta a franciákkal közösen kidolgozott, a többcélú légi kapacitás fejlesztésére vonatkozó javaslatot. Eszerint olyan repülőgépek állnának készenlétben, amelyek alkalmasak emberek, felszerelések, anyagok szállítására, és képessé tehetők egészségügyi evakuációs és tűzoltási feladatok elvégzésére is. 

A megbeszélésen szó esett a sürgősségi egészségügyi kapacitásokról, ennek során a sürgősségi egészségügyi készletekkel, az evakuálással, illetve a fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódó sürgősségi egészségügyi teamek kérdésével foglalkoztak a tárgyalás résztvevői. A katasztrófavédelmi vezetők tárgyaltak egyebek mellett a CBRN- (vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris kockázatok enyhítésére szolgáló) és az óvóhelyi kapacitásokról.

A konferencia napirendjén szerepeltek a RescEu képességek fejlesztésének lehetséges stratégiai irányai is, amelyek között szó esett a további speciális egészségügyi berendezésekről, valamint a tengeri szennyezést felszámoló kapacitásokról. A stratégiai fejlesztési irányokhoz fűzött magyar álláspont szerint, mivel az árvízi kockázat valamennyi tagállamnál jelen van, a komplex árvízvédelmi, árvízi mentési kapacitások fejlesztését célszerű erősíteni.