Befejeződtek a SEVESO III bevezetésével kapcsolatos regionális képzések

2015. április 27. 10:18

Lezárult az a szakmai képzéssorozat, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelősége szervezett áprilisban az ország öt régiójában. Ennek során a katasztrófavédelem hatósági területen dolgozó szakemberei készültek fel az irányelv bevezetésével kapcsolatos feladatok ellátására.

Az állomány csaknem nyolcszáz tagjának tartott felkészítéssorozat Szekszárdon ért véget, korábban Tatabányán, Kecskeméten, Budapesten és Miskolcon voltak egész napos előadássorozatok, amelyek átfogták az irányelv alkalmazására vonatkozó jogalkalmazási kérdéseket, eljárásrendeket és a követelményeket.
 
A témák érintették a SEVESO III irányelv hatálybalépése utáni üzemeltetői feladatokat, a biztonsági dokumentációk tartalmi elemeinek változását, a hatósági ellenőrzések tervezésének és végrehajtásának új szabályait és a súlyos balesetek, üzemzavarok vizsgálatára vonatkozó követelményeket. A szakemberek előadásokat hallhattak a veszélyes anyagok besorolásával, a veszélyes üzemek azonosításával, valamint a nyilvánosság biztosításával kapcsolatos változásokról, valamint a biztonsági irányítási rendszerek felépítésének és működtetésének megújuló követelményeiről is. A felkészítés azért volt nagyon fontos, mert a SEVESO III Irányelv rendelkezéseit tartalmazó jogszabályok idén június 1-től lépnek hatályba.
 
A képzéseken részt vett mind a tizenkilenc megyei, valamint a fővárosi katasztrófavédelmi igazgatóság és kirendeltségeik érintett állománya, azok a szakemberek, akik a veszélyes ipari üzemek azonosítását, engedélyezését, ellenőrzését, felügyeletét végzik. Így a hatósági osztályok vezetői és ügyintézői, az iparbiztonsági főfelügyelők, felügyelők, de még az igazgatóhelyettesek és a katasztrófavédelmi mobil labor egységek állománya is megismerkedett a szükséges tudnivalókkal.
 
A felkészítések sora ezzel még nem zárult le, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyes üzemek főosztálya a SEVESO III. Irányelv hazai jogrendbe ültetésével kapcsolatosan májusban négy szakmai napot szervez a balatonföldvári Hotel Jogarban. A szakmai napokon a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés területén dolgozók, a veszélyes üzemek üzemeltetői, a veszélyesipari-védelmi ügyintézők és a szakterületi szakértők ismerhetik meg az új szabályozást. A kétnapos képzés keretein belül az érintettek még hatálybelépésük előtt tisztázhatják a megváltozott rendelkezésekkel kapcsolatos kérdéseket, értelmezési problémákat.
 
A képzések lezárását követően sem fejeződik be a felkészülés, hiszen a szakterület több módszertani útmutató, szakmai anyag és állásfoglalás kiadását tervezi a felmerült kérdések tisztázása érdekében.

Fotó: Boros Brigitta tű. főhadnagy - Tolna MKI