Polgári védelmi főigazgatók 53. találkozója

2024. október 16. 16:52

Magyarország 2024. második féléves uniós elnökségének keretében október 15-16. között zajlott Budapesten az EU Polgári Védelmi Mechanizmus (UCPM) polgári védelmi főigazgatóinak 53. informális találkozója. Az eseményt az Európai Bizottság Európai Polgári Védelmi és Humanitárius Segítségnyújtási Főigazgatóság (DG ECHO) főigazgatója, Maciej Popowski vezette közösen a magyar elnökséggel, amelynek során az UCPM aktuális témáit, eseményeit tűzték napirendre.

Október 15-én a plenáris ülést a magyar elnökség részéről dr. Bolcsik Zoltán rendészeti államtitkár nyitotta meg, felhívva a figyelmet arra, hogy a polgári védelmi közösségnek „új kihívásokra kell felkészülnie a megváltozott kockázati környezetben”. Hozzátette, hogy a globális klímaváltozás hatására még a hagyományos kihívások is egyre intenzívebben válnak a mindennapok részévé. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a szeptemberi árhullámok is azt bizonyítják, hogy a vízfolyások nem ismernek határokat, az árvízi védekezés közös ügy, és csak együtt, egymást támogatva érhető el tartós eredmény, amelyhez azonban elengedhetetlen a közös gondolkodás, a tapasztalatcsere és az új megközelítések alkalmazása. 

A kétnapos tanácskozás első napján az unió polgári védelmi mechanizmusának távlati működését vitatatták meg a főigazgatók, a második napon, a plenáris ülésen az egyre súlyosbodó időjárási események kerültek górcső alá. Dr. Tóth Ferenc tűzoltó dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő a magyar elnökség kiemelt témájáról, az unió árvizekkel szembeni ellenálló-képességéről, valamint a szeptemberi árvízi helyzet magyarországi kezeléséről beszélt. Előadását a közép- és dél-európai árvizek kezelésének közelmúltbeli tapasztalatairól szóló eszmecsere követte.

José Duarte Costa, portugál főigazgató prezentációja az országot gyakran sújtó erdőtüzekre fókuszált, de szóba került még a soron következő lengyel elnökség polgári védelem területére kidolgozott programja is, amelyet a lengyel állami tűzoltóság főparancsnoka, Mariusz Feltynowski mutatott be.

A találkozó lényeges része volt a közvetlen tapasztalatcsere, és az ezek alapján kidolgozható válaszok, tervek és működési modellek áttekintése.