Magyar segélyszállítmány indult Bosznia-Hercegovinába

2024. október 07. 06:39

Sátrakat, szivattyúkat és takarókat küld Magyarország a bajba jutott Bosznia-Hercegovinának. A nyugat-balkáni országot pénteken érte el a heves zivatarokat hozó Cassandra-ciklon. Az ország déli részén több települést is elárasztott a víz, a földcsuszamlások utakat, hidakat és épületeket sodortak el, legalább tizennyolc ember életét vesztette.

Bosznia-Hercegovina október ötödikén, szombat este aktiválta az EU polgári védelmi mechanizmusát, ezzel a tagországok segítségét kérte a helyzet kezeléséhez. Az unió Veszélyhelyzet-kezelési Koordinációs Központján keresztül kutató-mentő csapatokat, lánctalpas kotrógépeket, előre gyártott hidakat, generátorokat, szivattyúkat, sátrakat, lakókonténereket és takarókat kértek.

A magyar katasztrófavédelem tíz, egyenként huszonnégy négyzetméteres sátrat, tíz, ezerkétszáz liter/perc teljesítményű szivattyút és a hozzájuk tartozó harmincméternyi tömlőket, illetve ötszáz takarót ajánlott fel vasárnap délelőtt. A magyar segítséget Bosznia-Hercegovina vasárnap délután elfogadta, így a segélyszállítmány a katasztrófavédelem raktárából még vasárnap elindult a bajba jutott balkáni országba. A szállítmányt a bosnyák biztonsági minisztérium fogadja majd és Konjic településre kerül.

A magyar katasztrófavédelem nem előszőr nyújt segítő kezet Bosznia-Hercegovinának. 2014 májusában 100 ezer homokzsákot és egy víztisztító berendezést küldtünk a balkáni országnak az árvíz okozta helyzet kezelése érdekében.

Fotó: Simon Máté