Különdíj a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának

2024. szeptember 30. 13:11

Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége a múzeum által kidolgozott, az „Időtlenség Birodalma” című komplex múzeumpedagógiai foglalkozást díjazta. A különdíjat szeptember 30-án, a Petőfi Irodalmi Múzeumban megtartott XXII. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át.

A rendezvény egyben a 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiváljának a nyitánya is, amely a múzeumpedagógus szakmát és annak művelőit ünnepeli. A különdíjat dr. Berki Imre, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának igazgatója, valamint a díjazott foglalkozás megalkotója, Jarabin Kinga múzeumpedagógus vette át.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2003-ban alapították. A díj a szakma egyik legrangosabb elismerése, amelyre kizárólag saját fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is hasznosítható kezdeményezésekkel lehetett nevezni.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma 2023 őszén újragondolta és élményalapokra építette múzeumpedagógiai foglalkozásait. Tapasztalataik szerint a múzeumlátogatás nem tartozik a gyerekek által kedvelt tevékenységek közé. A pályázatra leadott foglalkozás egyik fő célja ezért az volt, hogy tegye felejthetetlen élménnyé a múzeumlátogatást, és arra ösztönözze a diákokat, hogy később is visszatérjenek szüleikkel, illetve kedvet kapjanak más múzeumok megtekintéséhez is. 

A foglalkozás kimondott célja továbbá, hogy kapcsolódjon az iskolai tananyagokhoz, támogassa a gyerekek ismereteinek bővítését, fejlessze a mindennapi élethez szükséges szociális kompetenciákat, az odafigyelést, a támogatást, a közös gondolkodást és alkotást, a csapatmunkát és a szabálykövetést, valamint, hogy betekintést nyújtson a tűzoltóság életébe, munkájába, miközben fontos tűzvédelmi ismereteket ad át.

Fotó: Szőke Péter BM OKF