Esküt tettek a fiatal tisztek

2024. június 29. 15:25

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói június 29-én a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója, Deli Gergely, az NKE rektora, Patyi András alkotmánybíró és Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke, valamint a rendvédelmi szervek vezetőinek jelenlétében tettek esküt. Az ünnepélyes eskütételre ezúttal is az NKE Ludovika Campusán került sor.

A hallgatók a hazára és hivatásuk legmagasabb szintű gyakorlására esküdtek fel. A százharmincnyolc fiatal tiszt között a Katasztrófavédelmi Intézet 2021-24-es évfolyamának tizenhárom diákja is ott volt, négyen az iparbiztonsági szakirányon, kilencen a katasztrófavédelmi műveleti szakirányon végeztek. Közülük ketten, Bari Debóra és Szarvas Bianka kiváló eredménnyel végeztek. 

Beszédében a belügyminiszter gratulált az esküt tett hallgatóknak, és hangoztatta, hogy a magas színvonalú egyetemi oktatás felkészítette őket a szolgálatra. Ezután azt kérte a tanulmányaikat kitűnő eredménnyel befejező hallgatóktól, hogy szolgálatuk ellátásakor is járjanak az élen. Pintér Sándor kifejtette: Magyarországon az állampolgárok jogkövető magatartással is támogatják a rendvédelmi szervek munkáját, és kiemelte, hogy az állampolgári, társadalmi megítélés terén az első helyen szerepelnek a rendvédelem területén dolgozók. A hivatásos állomány tagjainak megbecsülése társadalmi szinten is kiemelkedő, tette hozzá a belügyi tárca vezetője, hozzáfűzve, hogy a végzős hallgatók ennek az állománynak lettek most a tagjai.   

A katasztrófavédelem Rőzsetőr Hallgatói Vándordíját Bari Debóra kapta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézetében tanulmányaiban, közösségi munkájában és pályaorientációs tevékenységben végzett kiemelkedő teljesítményéért.

Ahogy arról már beszámoltunk, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által alapított dr. vitéz Roncsik Jenő emlékplakett különböző fokozatait egy oktató és két hallgató vihette haza az oklevélátadóról. „A katasztrófák elleni védekezés, a tűz elleni védekezés, a katasztrófavédelmi felsőoktatás területén kiemelkedő munkát végző oktatók, oktatásszervezők, tudományos kutatók és a kiváló eredménnyel végzett hallgatók legjobbjainak szakmai elismerését” dr. Ambrusz József tűzoltó ezredes, Oláh Péter tűzoltó alezredes és Szarvas Bianka vehette át. Az ezredes arany, a mesterképzésben részt vett alezredes ezüst, a frissen felesküdött tiszt pedig bronz fokozatot kapott.

Fotó: Szilágyi Dénes - NKE, Szigetváry Zsolt - MTI