Tűzvizsgálók konferenciája Kecskeméten

2024. június 20. 14:59

Több mint négyszáz szakember vett rész a helyszínen, valamint az online térben a nyolcadik, „Tűzesetek vizsgálata és tapasztalatai” elnevezésű konferencián június huszadikán, Kecskeméten. Az előadások a tűzesetekhez kapcsolódó tűzoltási, hatósági, mérnöki és szakértői tapasztalatokat dolgozták fel a vizsgálat módszertana, illetve a mentő tűzvédelem, tűzmegelőzés fejlesztése érdekében.

A Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács és a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Tűzmegelőzési Bizottsága a konferenciát a Bács-Kiskun Vármegyei Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Szakcsoportja, az MMK Tűzvédelmi Tagozat és a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesület közreműködésével szervezte meg. Az esemény fővédnöke Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műveleti főigazgató-helyettese volt.  

A rendezvény résztvevőit Gyapjas János tűzoltó ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese köszöntötte, majd dr. Hábermayer Tamás tűzoltó ezredes, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács alelnöke és Veresné Rauscher Judit, a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének elnöke mondott nyitóbeszédet.

A konferencia nyitóelőadásában Nagy Péter tűzoltó alezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzoltósági főosztályának munkatársa tűzeseti tapasztalatokat osztott meg a hallgatósággal. Szólt a tűzvizsgálatok megindításának okairól, a befejezett tűzvizsgálati eljárásokról, a keletkezési okokról, és a tűzvizsgálat alapvető feladatairól.

A tudományos tanácskozáson nemcsak hazai, hanem külföldi tapasztalatokról is szó esett. Dr. Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a párizsi Notre Dame tűzesetével, az ott történt apró véletlenek súlyos következményeiről adott nemzetközi tudományos kitekintést, majd Szikra Csaba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tudományos munkatársa és Veresné Rauscher Judit a koppenhágai régi tőzsdeépületben keletkezett tűz vizsgálatakor szerzett tapasztalatokat ismertette a résztvevőkkel. 

Lestyán Mária, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke és Király András tűzvizsgálati szakértő közös előadásának témája az építési hibák és építési termékek szemszögéből vizsgált hamis biztonságérzet volt. 

Dr. Majorosné dr. habil. Lublóy Éva Eszter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense az acél tartószerkezeteknek az alátámasztással való kapcsolatáról és az ezeket érintő tűzesetekről, valamint azok tapasztalatairól beszélt.

A konferencia harmadik blokkját Decsi György, a Magyar Mérnöki Kamara Tűzvédelmi Tagozatának elnöke és Dobai Gergely tűzoltó alezredes, tűzoltósági felügyelő előadása indította, amelyben egy amerikai logisztikai központ tűzeseti tapasztalatait tűzvédelmi tervezői és mentő tűzvédelmi szempontok alapján közelítették meg. Ezt követően Farkas Sándor igazságügyi szakértő a terményszárítókkal kapcsolatos tanulságos tűzeseteket vett górcső alá, majd a mezőgazdasági géptüzek vizsgálati tapasztalatairól Ozsvár Zoltán igazságügyi szakértő értekezett. 

A szakmai konferencia zárásaként a létesítési és használati problémák egyidejűségére visszavezethető diszkótüzek elemzése során gyűjtött tapasztalatokat, a tűzesetek okait, következményeit és tanulságait Gyapjas János tűzoltó ezredes, igazgatóhelyettes vette sorra beszámolójában.

Fotó: Kovács Andrea tűzoltó főhadnagy