Újabb eredményes verseny

2024. június 17. 07:19

Nyolcadik helyezett lett a HUNOR kötéltechnikai mentőcsapata a belgiumi Namurban megrendezett világversenyen. A Grimpday versenyen huszonnégy ország képviseltette magát, valamennyien számos komoly kihívást teljesítettek.

Hazánk 2019 óta vesz részt a viadalon, akkor harminc mentőcsapata között a második helyezést szerezték meg. Az Égető Szilárd tűzoltó főhadnagy által irányított team idén is nehéznél is nehezebb kihívások elé került a verseny során, de miután számukra megszokott, hogy falra, tornyokba, szakadékba, viaduktokra, várfokra, óriáskerékre mennek fel, ezúttal is állták a sarat. 

A HUNOR kötéltechnikai alegysége több száz kilós felszereléssel, hatszáz méternyi kötéllel, és ki tudja milyen saját fejlesztésű, ám bevizsgált és kipróbált eszközökkel vett részt a versenyen, amelyen minden nap újabb és újabb, lehetetlennél lehetetlenebb helyzetekkel kellett megküzdeniük. A forgatókönyvek szerint fennragadt, leesett, beszorult, megsérült embereket mentettek fentről, lentről, kintről és bentről, lehetőleg olyan helyekről, amelyekre az átlagember még a legvadabb álmaiban sem merészkedik. 

Namurba egyebek között Koreából, az USA-ból, Kanadából, Japánból és Kínából érkeztek sportolók, Magyarországot a HUNOR alegysége képviselte. A nyolctagú csapat egész évben tréningezett, ennek köszönhetően értek el szép eredményt. 

Augusztusban folytatják, amikor immár második alkalommal megtartják a DUNA Kötéltechnikai Mentőversenyt, a résztvevők Budapest ikonikus helyszíneit hódítják meg, természetesen kötélről, magasból, a lehető legvadabb körülmények között. 

Fotó: Hunor