Hivatalosan is átadták a pápai laktanya felújított épületét

2023. december 01. 12:50

Ünnepélyes keretek között december elsején átadták a pápai tűzoltólaktanya felújított épületét. A város szívének közelében elhelyezkedő ingatlan a pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokság mellett a katasztrófavédelmi kirendeltségnek is helyet ad. Az épület az energiaracionalizálási átalakításokat követően a kor elvárásainak megfelelő modern külsőt is kapott.

Az átadó ünnepségen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, illetve a vármegyei igazgatóság vezetői, a pápai kirendeltség és tűzoltóság állománya mellett részt vettek a Belügyminisztérium képviselői, a térség országgyűlési képviselője, a város polgármestere, valamint a társ- és rendvédelmi szervezetek munkatársai, illetve a szervezésben, kivitelezésben résztvevő szervezetek képviselői.

Az ünnepség a Himnusz hangjaival vette kezdetét. A köszöntőt dr. Sölch Gellért Boldizsár helyettes államtitkár mondta. Beszéde elején emlékeztetett arra, hogy száz évvel ezelőtt egy hivatásos tűzoltó szabadalma megváltoztatta az ország tűzoltását, egyben nemzetközi hírnevet is szerzett, amikor a porral oltás alapjait megteremtette. E szabadalom segített évtizedeken át életeket, vagyontárgyakat megmenteni. A helyettes államtitkár emlékeztetett napjaink egyik legnagyszerűbb eredményére, a HUNOR mentőcsapat törökországi mentésére is, amellyel az elit csoport országos és nemzetközi hírnevet is szerzett a magyar tűzoltóknak, a katasztrófavédelemnek. Beszéde végén úgy fogalmazott, hogy a laktanyafejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a pápai tűzoltóállomány a munkáját modernebb körülmények között és folyamatos fejlődés közepette végezhesse a jövőben is. 

A helyettes államtitkár gondolatait követően dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő méltatta a település hivatásos tűzoltóinak munkáját, amelynek, mint mondta, rangos elismerése az új köntösbe bújtatott laktanyaépület. Kiemelte, hogy a tűzoltók munkája kitartást, fegyelmet és emberséget kíván. A képviselő hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el a térség képviselőjeként, hogy a pápai tűzoltóság több mint százötvenkét éves szervezete a város közösségének, amelynek jelenlegi laktanyája hatvan éves. Az épület és a benne lévő eszközök, járművek az elmúlt évtizedekben számos felújításon és korszerűsítésen estek át, a jelenlegi fejlesztés a klímavédelem és az energiahatékonyság szempontjából jelentős előrelépést jelent a városban. Beszéde végén azt üzente Pápa tűzoltóinak, hogy vigyázzanak erre a beruházásra, mert hosszú ideig szükség lesz rá.  

A képviselő szavai után Kecskeméti Dániel tűzoltó ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes emléklapot adott át Kovács Ottó tűzoltó alezredes, pápai kirendeltségvezetőnek. Ezt követően a történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított épületet és a szolgálatot teljesítő tűzoltókat. 

Mindezek után a helyettes államtitkár, a gazdasági főigazgató-helyettes, a térség országgyűlési képviselője és dr. Áldozó Tamás, Pápa polgármestere átvágta a szerállásoknál kifeszített nemzeti színű szalagot, ezzel szimbolikusan is átadva a laktanyát. A rendezvény következő mozzanataként a vendégek megtekintették az épületet. 

A rendezvény következő mozzanataként a vendégek megtekintették az épületet. Az átadási ceremónia végén Pápa polgármestere úgy fogalmazott, a beruházást követően az épület üde színfoltja lett a városnak, büszkeséggel töltve el a pápai és környező települések lakosait. Hozzátette, mától nemcsak az épületben dolgozók a város büszkeségei, hanem maga az ingatlan is, amely a kivitelezésnek köszönhetően az ország legszebb és legmodernebb tűzoltósági épületei közé került. A polgármester hozzátette, a kipihent, szép környezetben készenlétet ellátó tűzoltó legalább olyan fontos a lakosok biztonsága érdekében, mint a műszaki eszközök. 

A pápai hivatásos tűzoltó-parancsokságot 1871-ben alapították. A tűzoltóságnak ma is otthont adó épület átadására 1961-ben került sor. Az épületben helyet kapott a pápai katasztrófavédelmi kirendeltség is. Az elmúlt évtizedekben folyamatosak voltak fejlesztések és korszerűsítések. A most megvalósult projekt a Magyar Állam támogatásával, a Széchenyi 2020 program keretében vissza nem térítendő, 100 százalékos finanszírozású támogatásból valósult meg.

A pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokság épületének A katasztrófavédelmi ingatlanok energetikai beruházásai című és KEHOP-6.2.1-23-2023-00008 azonosító számú projekt keretében elvégzett energiahatékonysági korszerűsítése novemberben zárult le. A pápai az egyike annak a huszonegy katasztrófavédelmi ingatlannak, amely ilyen megújuláson esett át az elmúlt időszakban. A projekt hosszú távú célja a fosszilis energiaforrások használatának csökkentése, a megújuló energiaforrások felhasználási mértékének növelése, a környezeti terhelés csökkentése, a környezeti szempontok érvényesítése, valamint a környezeti tudat formálása.

A projekt lehetővé tette egyebek mellett a tetőszerkezet és a homlokzatok hőszigetelésének megújítását, a külső nyílászárók cseréjét, valamint a fűtési rendszer korszerűsítését, valamint árnyékolók beépítését. A pápai épület tetejére napelemes rendszert telepítettek, amely a melegvízellátás mellett a fűtési rendszert is támogatja. A beruházás bruttó 240 millió 384 ezer 330 forintba került.

A pápai hivatásos tűzoltó-parancsnokság csaknem 1297 négyzetkilométernyi működési területén 69 település található, ezek között egy város van, több mint 69 ezer ember biztonságáért dolgoznak, minden nap öt tűzoltó gépjármű áll készenlétben.

 

Fotó: Veszprém VMKI