Ma kezdődik a kazahsztáni gyakorlat

2023. szeptember 11. 13:53

Helyi idő szerint vasárnap hajnali öt órakor landolt Kazahsztánban a HUNOR Mentőszervezet tízfős versenycsapata. Szeptember 11-én kezdődik Almati városában az a „Zher 2023” elnevezésű nemzetközi gyakorlat, amelynek az a célja, hogy még összehangoltabbá tegye a földrengések helyszínén dolgozó mentőegységek tevékenységét.

A csapat összeállításánál arra kellett ügyelni, hogy több funkciót ellátó, sokoldalúan képzett szakemberek kerüljenek össze, akik jártasak vízi-, búvár- és kötéltechnikai mentésben, kiváló fizikai állóképességgel rendelkeznek, stressztűrőképességük kifejezetten magas. 

Az Almatiban lévő „Rock City – Astana” kiképzőközpontban jelenleg mintegy kétszáz ember tartózkodik, tizenöt csapat dolgozik. A bázison a mai napon olyan parancsnoki együttműködési gyakorlat kezdődik, amelyen a törzskari vezetés elve alapján tervezik és irányítják egy veszélyhelyzet következményeinek felszámolását, a Türk Államok mentőszervezetei és a meghívott mentőszervezetek közötti együttműködést, a feladatok közös végrehajtását.

A csapatok tábori körülmények között laknak a gyakorlat végéig, azaz szeptember 20-ig. Ez nomád viszonyokat jelent, ami az önellátási képességet erősíti. A cél az, hogy szélsőséges körülmények között tegyék próbára a mentőcsapatok felkészültségét és tűrőképességét, ezért extrém feladatokkal terhelik és komplex tudást igénylő kihívások elé állítják a csapatokat.