III. Vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlat

2023. május 26. 13:37

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Vízügyi Főigazgatóság közös szervezésében, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság közreműködésével május 26-án harmadik alkalommal tartottak országos vízminőség-védelmi kárelhárítási gyakorlatot.

A résztvevőket dr. Ördög Tamás tűzoltó ezredes, a BM OKF megelőzési és engedélyezési szolgálatának vezetője köszöntötte, hangsúlyozva, hogy a gyakorlat célja olyan valósághű esemény feldolgozása, amely a mindennapok során is megoldandó operatív kárelhárítási és hatósági feladatok elé állítja a két szervezetet. Haskó György tűzoltó ezredes, a Békés Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a feltételezett káresemény részleteit és a gyakorlat menetét ismertette. 

A gyakorlat tervezői által összeállított forgatókönyv szerint Békéscsaba külterületén egy mezőgazdasági vontató balesetet szenved, vontatmánya felborul, az azon szállított, jelzés nélküli IBC-tartályok tartalma szétterül az öntözési célú Élővíz-csatorna partján, illetve a talajba is beszivárog. A jármű belecsúszik a csatornába, tankjából gázolaj szivárog, a vízen elterülő szennyezés a folyásiránynak megfelelően elindul a csatorna vizeit befogadó Kettős-Körös irányába. 

A gyakorlat keretében a résztvevők modellezték az anyagazonosítási és felderítési, továbbá azonnali kárelhárítási tevékenységet, a helyszíni szemle és a káresemény minősítésének folyamatát. Az országos gyakorlat fontos eredménye volt a vízvédelmi hatósági intézkedéshez és a káreseményt követő feladatokhoz kapcsolódó eljárások feldolgozása.

A vezetői zárszóban az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviselője kiemelte a vízvédelmi feladatokat ellátó szervezetek közötti hatékony és gördülékeny együttműködés jelentőségét, egymás eljárásrendjének megismerését, amelyet a maihoz hasonlóan sikeres gyakorlatok a jövőben is biztosítanak.

Fotó: Várszegi György tűzoltó főhadnagy, BÉKÉS VMKI