Búvárképzéssel folytatódik a katasztrófavédelem egyik legösszetettebb projektje

2023. május 26. 13:26

Speciális árvízi, valamint erdő- és avartüzek oltására alkalmas mentőegységek jöhetnek létre a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, „EU polgári védelmi komplex modulok létrehozása, fejlesztése” elnevezésű projekt keretében. A projekt részeként május 26-án egy képzés zajlott, amelynek Baja adott helyet.

A 2017-ben megindított projekt fő célja, hogy a nagy kiterjedésű, hosszan elhúzódó káreseményeknél beavatkozó hivatásos katasztrófavédelmi egységeket képzett és felszerelt önkéntes mentőszervezetekből álló egységek, úgynevezett modulok támogassák.

2021-ben befejeződött a projekt keretében vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul kialakítása. A mostani oktatás már az árvízvédelmi modulhoz kapcsolódik. Ennek keretén belül 2022-ben huszonnégy készlet búvárruhát és -felszerelést, húsz speciális quadot és ugyanennyi utánfutót kaptak a mentőegységek, 2023 végéig pedig árvízi mentőhajókat és egyéb logisztikai eszközöket szerez be a katasztrófavédelem.

Az árvízvédelmi modulhoz kapcsolódóan kezdődött el az úgynevezett ERDI-búvárképzés (ERDI – Búvárkutató-mentő Szolgálatok Nemzetközi Szervezete) is. A bajai kikötőben május-júniusban az önkéntes mentőszervezetek összesen huszonöt búvára vesz részt több ütemben a képzésben. A programot a hivatásos szolgálatok szakemberei úgy állították össze, hogy azok valós körülmények között szerzett gyakorlati tapasztalatokkal szolgáljanak. Minderről dr. Jackovics Péter tű. ezredes, a BM OKF veszélyhelyzet-kezelési főosztályvezetője beszélt a sajtónyilvános program helyszínén. Mint mondta, a projekt célja olyan moduláris rendszerrel fejleszteni az önkéntes mentőszervezetek mentési képességeit, amely Magyarországon bárhol bevethetővé teszi őket. Legyen szó erdő- vagy bozóttűzről, illetve árvízi és egyéb vízi mentésről. Az ezredes hozzátette, a modulok olyan technikával és kiképzett állománnyal rendelkeznek majd, amely azonnali reagálásra teszi őket képessé, akár összetett, speciális feladatok során is. Legyen szó a klímaváltozás okozta veszélyek megelőzéséről, vagy az Európai Unió Polgári Védelmi Mechanizmusa keretében más európai országok moduljaival való együttműködésről.

A sajtónyilvános oktatás szakmai alapvetéseit Szathmári Zsolt, a Havária Egyesület elnöke, ERDI-oktató osztotta meg az érdeklődőkkel párhuzamosan a látottakkal. Az általa elmondottak alapján nemcsak a gyakorlat látható történései, hanem azok a mozzanatok is érthetővé váltak a szemlélők számára, amelyek a víz alatt történtek. Emellett azt is nyomon lehetett követni, miként kommunikál a búvár a csapat többi tagjával.

Az ERDI búvárképzése két szintből áll. Az első szintet végzők Baján alapvető felkészítést kaptak a nyíltvízi kutató-mentő búvártevékenységről, ezáltal alkalmassá váltak a merülő csapat tagjaként a merülésben való részvételre és a csapat támogatására. Az alapképzéssel már rendelkezők a projekt révén a következő, veszélyhelyzeti búvárkodáshoz szerzik meg a speciális ismereteket és készségeket. 

A projekt az Európai Unió 2 milliárd 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából valósul meg.

Fotó: Szőke Péter BM OKF